Akçadağ'da Tıbbi Ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği

Akçadağ İlçesine bağlı Yağmurlu Mahallesinde demonstrasyon alanında dikili tıbbi nane ve kekik fidelerinin hasadının yaklaşması nedeniyle tarla günü düzenlendi.

Akçadağ'da Tıbbi Ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği
Yağmurlu Mahallesinde Şahin Erdil’e ait 3,5 dekarlık demonstrasyon alanında dikili 24 bin adet tıbbi nane ile 46 bin 680 adet kekik fidesinin hasadının yaklaşması nedeniyle Malatya Gıda,Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından tarla günü düzenlendi.

Tarla gününe Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Selahattin Günci, Akçadağ İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mekselin Yıldız, Akçadağ Ziraat Odası Başkanı Süleyman Boyraz, İlçe Müdürler ile teknik personeller ve çiftçiler katıldı.

Tıbbi ve Aromatik Bitki yetiştiriciliğinin geliştirilmesi amacıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından başlatılan projeye Malatya’nın 2015 yılında dahil edildiğini ifade eden İl Müdürü Ali Selvi, "Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği çalışmalarımız demonstrasyon amaçlı olduğundan dolayı gönüllü, fedakar ve bilinçli üretici profili göz önüne alınarak Akçadağ, Arguvan, Doğanşehir, Doğanyol, Kuluncak, Yazıhan ve Yeşilyurt İlçelerinde 20 üretici ile yürütülmektedir. İl Müdürlüğümüzce temin edilen çörekotu, kimyon, kinoa ve aspir tohumları ile Fide olarak temin edilen Ekinezya, Kekik ve Tıbbi Nane üreticilerimize dağıtılmış olup, ekim ve dikimler konu uzmanlarımızın nezaretinde yapılmıştır" diye konuştu.

Tıbbi ve aromatik bitkilerin günümüzde ilaç, kozmetik, gıda ve tarım için önem arz ettiğini dile getiren Selvi, “Tıbbi bitkiler ilaç ham maddelerinin sağlandığı faydalı bitkilerdir. Günümüzde bitkisel drog ticareti çok geniş alanda ekonomik önem kazanmıştır. Bitkilerin tedavi amacı ile kullanılması ilk uygarlıklara kadar uzamakta, insanlığın varoluşundan beri önemini kaybetmeden devam etmektedir" ifadelerine yer verdi. Demonstrasyon üreticisi Şahin Erdil ise Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün bu tür yeni projelerle girdi temini ve teknik destek sağlamasından dolayı duyduğu memnuniyeti belirterek, üretici olarak bu tür yeni projelerde yer almaktan mutlu olduklarını ifade etti.

Konu sorumlusu Ziraat Mühendisi Badin Kılıç’ta yürütülen proje hakkında bilgiler verdi. Yapılan verim tespitinde dekara tıbbi nane yaş veriminin 850 Kilogram olduğunu 3 biçim düşünüldüğünde bölge şartlarında 2,5 ton verim alına bilineceğini söyledi.

Bu veriminle ülke şartlarında ortalama verimi yakalanacağını belirten Kılıç, bu bitkinin bölge için uygun bir bitki olduğunu ifade etti.

Tarla gününün ardından programa katılan teknik personele, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü toplantı salonunda tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği hakkında bilgiler verildi.

Kaynak: İHA