'Bir Gün Bir Çocuk' Filminin Gösterimi Yapıldı

TRT TV Filmleri Projesi kapsamında çekilen 33 filmden biri olan 'Bir Gün Bir Çocuk' filmi BİSAV'da gösterildi.

Yönetmenliğini Sinan Sertel'in üstlendiği, TRT TV Filmleri kapsamında çekilen 33 filmden biri olan 'Bir Gün Bir Çocuk' filminin İstanbul gösterimi gerçekleşti.

Bilim Sanat Vakfı'nda (BİSAV) gerçekleşen gösterim sonrası konuşan yönetmen Sertel, daha önce 4 kısa film çektiğini, 'Bir Gün Bir Çocuk'un ilk uzun metraj filmi olduğunu belirterek, 'Filmi çekmeye fikri olarak 2 yıl önce karar verdim. Öncesinde İHH vesilesiyle bir reklam çekimi için Suriye'de bir mülteci kampına gitmiştim ve oradaki çocuklar beni çok etkilemişti. Bu filmin ön plana çıkmasını bu olay sağlamıştır.' dedi.

Senaryosunu TRT TV Filmleri Projesi'ne gönderdiğini aktaran Sertel, 900 senaryo arasından seçilen 33 senaryolardan biri olduğunu kaydederek, 'Filmin sahne arkasında emek verenlere ve oyunculara ve TRT'ye çok teşekkür ediyorum. Herkes kendi filmi gibi davrandı, bunun çok farkındaydım.' diye konuştu.

- 'TRT olmasa bu kadar kolay çekemezdik'

Yapımcı Turgay Şahin ise, filmin setinin yoğun ve keyifli geçtiği bilgisini vererek, şunları anlattı:

'Sinan'la 10 yıla yakın tanışıyoruz. Uzun metraj hayalimiz vardı. Esasında bir yol hikayesi anlatacaktık, 1 yıla yakın üstünde çalıştık. O arada Sinan'ın İHH macerası oldu ve bana 'Abi yetimler hakkında bir film yapsak iyi olur' dedi. İki sayfa sinopsis verdi, kırmamak için aldım okudum ve ağladım. İlk defa böyle bir şey başıma geldi. Hiç düşünmeden filmi çekmeye karar verdik.'

TRT TV Filmleri Projesi kapsamında filmi hiç zorlanmadan çektiklerini vurgulayan Şahin, 'New York Film Akademisi'nden yönetmenlerin bize ders vereceğini söylediler, ilk başta inanmadım ama gerçekten geldiler. TRT desteği olmasa filmi bu kadar rahat yapamazdık. İşin fikir babası bir bakıma İHH sayılır, Sinan'dan böyle bir reklam çalışması istemese, iş bu aşamaya gelmezdi.' ifadesini kullandı.

- 'Bana böyle bir iş nasip ettiği için Allah'a şükrettim'

Oyuncu Mehmet Usta da filmi farklı kesimlerden izleyen insanların reaksiyonundan memnun olduğunu paylaşarak, 'Gönüle dokunan bir işi yaptığınızda o karşılığını buluyor. Böyle bir işin içinde olmak çok mutlu edici.' dedi.

Film bittiğinde 'Allah'ım iyi ki böyle bir işi bana nasip ettin.' diye dua ettiğini söyleyen Usta, şöyle konuştu:

'Sinema dünyasının içindeyim ve inandığım şeyleri söyleyebilecek fırsatlar bulabiliyorum. Bu fırsatı bulamayan birçok oyuncu arkadaşım var, o yüzden bu filmde oynadığıma çok şükrettim. Umarım hep böyle güzel şeylerde olmaya devam ederim. Sinemaya destek olunduğu zaman sinema kendi görevini çok güzel ifa edebilir. Umarım bundan sonra da TRT gibi arkası sağlam kurumlar sinemaya daha çok emek verir ve kaynak sağlar.'

Oyuncu Cemil Büyükdöğerli ise filmin hikayesinin çok sıcak olduğuna dikkati çekerek, canlandırdığı rolün kendisine çok uygun olduğunu ve ona kolay uyum sağladığını ifade etti.

Filmin, insanlara feyz vermesi ve gönül gözünü açması açısından önemli olduğu düşüncesini paylaşan Büyükdöğerli, 'Ülkenin yeni yazarlara, sinemacılara ihtiyacı var. Farklı hikayeler yazılmalı. Sinan inşallah devam eder ve önü açık olur. TRT'ye de şükranlarımı sunuyorum. Oyuncu arkadaşlarım çok güzel performans gösterdi, özellikle gençler, tebrik ediyorum.' ifadesini kullandı.

- 'Önümüzdeki süreçte gerçeklik yeniden inşa edilecek'

TRT TV Filmleri Koordinatörü Halid Şimşek ise, TRT olarak genç bir yönetmenin ilk filmini yapmasına vesile olmaktan memnuniyet duyduklarını belirterek, projenin ana amacının da bu olduğunu dile getirdi.

Şimşek, 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişimine de değinerek, şunları kaydetti:

'Darbe girişimi sırasında yaşadığımız bir travmaydı, gerçeklik algımız kırıldı, yırtıldı, paramparça oldu. Önümüzdeki süreçte insanlar gerçekliği yeniden inşa etmeye başlayacak, sinemacılar olarak tetikte ve uyanık olmamız ve tam da bu konuda devreye girmemiz lazım. Evlerimize çekildiğimiz günlerde söz söylemeye başlamamız lazım. Edebiyatçılar, şairler ve sinemacılardan aksiyon almalarını ve bize de yol göstermelerini, ışık tutmalarını istiyoruz.'

- Film hakkında

Sevgi Evleri'ni anlatan filmde, Cemil Büyükdöğerli 'Mete' karakterini canlandırıyor. Filmde, Mehmet Usta, Denizhan Akbaba, Veysi Aslan, Yiğitalp Karadayı, Oğulcan Kaya, Çağan Efe Ak, Burak Oruç, Ahmet Harun Şimşek, Mehmet Acar, Nimet Gürbüz, Oğulcan Aşıkoğlu, Yaşar Uzel, Renan Karagözoğlu rol alan diğer oyuncular.

Filmin görüntü yönetmenliği İlker Berke, müzikleri ise Ali Saran imzası taşıyor.

Kaynak: AA