Aydın'da İtikaf Kardeşliği

Aydın’da itikaf ibadetini yerine getirmek üzere Ramazanpaşa Camii’nde bulunanlar arasında farklı bir kardeşlik oluştu. İtikafa girip gece gündüz ibadetle meşgul olan Müslümanlar, “İtikaf sayesinde dünyadan sıyrılıp insan kendisinin dünya için bir hiç olduğunu daha iyi anlıyor” diye konuştular.

Aydın'da İtikaf Kardeşliği
“İtikaf nedir?”

Ramazan ayının son on gününde, gece gündüz bir camide kapanıp ibadet etmeye, itikâf denir. Ramazan-ı şerifte itikâf, müekked sünnettir. Ancak itikâf, sünnet-i kifâye olduğu için bir mahallede birkaç kişi itikâfa girerse, diğerlerinin bu sünneti yapması gerekmez. İmkânı olanlar itikâfa girmeli. İtikâf eden, camide yiyip içer, yatar. Abdest için dışarı çıkabilir. Kadınlar camide itikâf yapmaz. Evdeyse şarta bağlıdır. Eğer mescid olarak kullandıkları bir oda varsa, o odada itikâfa girebilirler. Yemek yapmak, temizlik gibi ev işlerinin hiçbiri yapılmaz. Sadece ibadetle uğraşılır. Ramazanın son on gününde olanı sünnet-i kifâyedir. Az itikâf da yapılabilir. Bir gün veya birkaç saat gibi... İtikâfa girenin oruçlu olması şarttır. Sadece Şâfiî’de oruçlu olma şartı yoktur. Diğer üç mezhepte oruçlu olmak şarttır.

Kadir Gecesi’nin de içinde bulunduğu Ramazan ayının son 10 gününde yapılan ve ’itikaf’ adı verilen ibadeti, bu sene Aydın Efeler ilçesindeki camilerde yaklaşık 50 kişinin yerine getirdiği öğrenildi. Gencinden yaşlısına seçtikleri camilerde itikafa girenler aynı son yıllarda unutulmaya yüz tutmuş bir sünneti de yerine getiriyor.

Riyaya girmemesi için isimlerinin yazılmamasını isteyen itikaf ibadetini yerine getiren Müslümanlardan S.Ş. ve A.Y., “İtikaf ibadeti çok farklı bir ibadeti. İnsanoğlu dışarıda iken bazen sanki kendisi olmaz ise hiçbir iş yürümeyecekmiş gibi düşünebiliyor. Ancak burada kendini tamamen dünyadan sıyrılıyorsun. Kısacası bir hiç olduğunu anlıyorsun. Bizler itikaf ibadetini yerine getirmeye çalışırken kısa uyuma süresi dışında sürekli ibadetle meşgul oluyoruz. Kur’an okuyoruz. Abdest ihtiyacı dışında da camiden dışarı çıkmıyoruz” diyerek unutulmaya yüz tutmuş bir sünneti yerine getirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Kaynak: İHA