Güney Kore'ye Sığınan Kuzey Koreli İşçiler

Kuzey Kore'nin, işçilerin Güney'e sığınmasından sorumlu tuttuğu 6 kişiyi idam ettiği ileri sürüldü.

Kuzey Kore'nin, Çin'de bir Kuzey Kore restoranında çalışan Kuzey Koreli 13 işçinin Güney Kore'ye kaçmasından sorumlu tuttuğu altı yetkiliyi idam ettiği ileri sürüldü.

Güney Kore haber ajansı Yonhap'ın isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberine göre, altı yetkilinin cezaları, 13 işçinin Güney Kore'ye sığınmasından bir ay sonra mayısta infaz edildi.

Haberde, Kaçırılanlar Aile Birliği Başkanı Choi Seong-yong'un, 'Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, yurt dışında çalışan Kuzey Koreli işçiler üzerinde kontrol sağlayamadıkları gerekçesiyle aralarında istihbaratçıların bulunduğu altı yetkilinin 5 Mayıs'ta halkın önünde idam edilmesi emrini verdi.' ifadesini kullandığı belirtildi.

Choi, 80 yetkiliye ve Güney Kore'ye sığınan işçilerin 100 akrabasına idamın izlettirildiğini, işçilerin akrabalarının daha sonra bir yere kapatılarak ideolojik eğitim almaya 'zorlandığını' iddia etti.

Çin'in kuzeydoğusundaki Zhejiang eyaletinin Ningbo kentindeki bir Kuzey Kore restoranında çalışan Kuzey Koreli 13 işçi, nisan ayında Güney Kore'ye sığınmıştı.

Seul hükümeti kayıtlarına göre, 1950-53 Kore Savaşı'nın bitmesinden bu yana, 29 bin Kuzey Koreli Güney'e iltica etti.

Kuzey Kore'nin çoğu Asya'da olmak üzere farklı ülkelerde 130 restoran işlettiği ve bu restoranlarda çalışacak kişilerin genellikle Pyongyang yönetimi tarafından seçildiği biliniyor.

Kaynak: AA