Fransa'da camilere dış finansman yasağı hazırlığı

Fransa Başbakanı Manuel Valls, hükümet olarak ülkedeki camilere geçici bir süre dış finansman yasağı getirmeyi planladıklarını açıkladı.

Fransa'da camilere dış finansman yasağı hazırlığı
Fransa'da camilere dış finansman yasağı hazırlığı
Le Monde gazetesine konuşan Valls, Fransa'daki İslam toplumuyla yeni bir ilişki oluşturmak istediklerini belirterek, 'Camilere yabancı finansman desteğini geçici olarak yasaklamayı düşünüyoruz. Fransa'daki imamlar bu ülkede yetişmeli, başka bir yerden gelmemeli.' ifadelerini kullandı.

Başbakan Valls, Fransa'nın kuzeybatısında yer alan Saint-Etienne-du-Rouvray kentindeki terör eyleminin saldırganlarından Adel Kermiche'in mayıs ayında elektronik kelepçeyle serbest bırakılmasının bir başarısızlık olduğunu kabullenmek gerektiğini söyledi.

Valls, radikal gruplara üye saldırganların kendilerini gizleme yöntemlerine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Terörle mücadelede hukuk devleti çizgisinin dışına çıkılmayacağını söyleyen Valls, 'Hükümetim Fransız usulü bir Guantanamo kampı oluşturmayacaktır. Kişileri şüphelere dayanarak belli merkezlere kapatmak ahlaki ve hukuki açıdan kabul edilemez.' diye konuştu.

Saint-Etienne-du-Rouvray kentinde 26 Temmuz'da bir sabah ayini sırasında kiliseye giren 2 saldırgan, 3'ü din adamı olmak üzere 5 kişiyi rehin almıştı. Bir papazı öldüren, bir kişiyi ağır yaralayan 2 terörist, polis tarafından vurularak öldürülmüştü.

Kilisedeki teröristlerden Adel Kermiche hakkında bu yıl 22 Mayıs'ta dava açılmış, mahkeme sonuçlanıncaya kadar adli denetim altında elektronik kelepçeli olarak zorunlu ev hapsinde tutulmasına karar verilmişti. Kermiche'in, dünkü saldırıyı elektronik kelepçeliyken gerçekleştirmesinden sonra Fransa kamuoyunda, Suriye'de aşırıcı gruplarla bağlantılı 13 tutuklu ve hükümlünün elektronik kelepçeyle denetim altında tutulması tartışılmaya başlandı.

Kaynak: AA