Endonezya'da Uyuşturucu Kaçakçıları İdam Edildi

Endonezya Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı Zon: 'BM, ülkemizin yasalarına ve hükümetin kararlarına saygı göstermeli. Endonezya yasalarında olduğu sürece idam cezası uygulanmaya devam edecektir'

Endonezya'da uyuşturucu kaçakçılığından hüküm giyen 14 kişiden dördünün idam edildiği bildirildi.

Endonezya Başsavcılığından yapılan açıklamada, idama mahkum edilen 14 uyuşturucu kaçakçısından dördünün cezalarının dün gece infaz edildiği bildirildi.

İdam edilen dört kişiden birinin Endonezya, üçünün Nijerya vatandaşı olduğu belirtilirken, diğer 10 hükümlünün ne zaman infaz edileceği konusunda açıklama yapılmadı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin, Endonezya'nın, Güneydoğu Asya'da idam cezasının en fazla uygulandığı ülke olmasından duyduğu endişeyi dile getirerek, hükümete hafta içinde idam edilmesi beklenen 14 kişinin infazını durdurması çağrısında bulunmuştu.

Avrupa Birliği'nden (AB) yapılan yazılı açıklamada da 'AB olarak idam cezasına kesinlikle karşı çıkıyoruz. İdam cezası insanlık dışı, kabul edilemez bir cezadır.' ifadeleri yer almıştı.

Bu arada Endonezya Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı Fadli Zon, 'BM ülkemizin yasalarına ve hükümetin kararlarına saygı göstermeli. Endonezya yasalarında olduğu sürece idam cezası uygulanmaya devam edecektir. Bu yasa bazı gelişmiş ülkelerde de hala uygulanmakta.' açıklamasını yaptı.

Konunun tartışmaya açılmaması gerektiğini belirten Zon, 'Geçen yıl infazlarda fazlasıyla drama izledik. Bu konunun çok uzatılmaması gerekiyor.' diye konuştu.

Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo'nun 2014 yılında göreve gelmesinden bu yana uyuşturucuyla mücadelede kararlı bir tutum gösterdiği biliniyor.

Widodo'nun 4 yıllık görev süresinde bugüne kadar uyuşturucu kaçakçılığından hüküm giymiş 28 kişi idam edildi. 2004-2014 arasında Devlet Başkanlığı yapan Susilo Bambang Yudhoyono döneminde idam edilenlerin sayısı 16'ydı.

Endonezyalı yetkililer, idam cezasının, uyuşturucu kaçakçılığında caydırıcı etkiye sahip olduğunu savunuyor.

Emniyeti Kriminal Soruşturma Ajansı'nın verilerine göre, 2015 yılının ilk yarısında Endonezya'da uyuşturucu kullanıcılarının sayısı 4 milyon 200 bin, ikinci yarısında ise 5 milyon 900 bindi.

Endonezya'da geçen yıl iki Avustralya vatandaşının uyuşturucu kaçakçılığından idam edilmesi, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkileri durma noktasına getirmişti. ​

Kaynak: AA