Dış Ticaret İstatistikleri

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu: 'Demokrasi sınavını geçtik. Sanayiciler olarak artık bir an önce üretime odaklanıp, tekrar ekonomiyi gündemin ilk sıralarına taşıma noktasında gerekli hassasiyeti göstermemiz gerekiyor'

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, demokrasi sınavını geçtiklerini ifade ederek, artık sanayiciler olarak bir an önce üretime odaklanıp tekrar ekonomiyi gündemin ilk sıralarına taşımaları gerektiğini belirtti.

Zeytinoğlu, yazılı açıklamasında, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan haziran ayına ilişkin geçici dış ticaret istatistiklerinin açıklandığını anımsattı.

İhracatın haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,1 artarak, 12 milyar 916 milyon dolar, ithalatın da yüzde 7 artarak, 19 milyar 475 milyon dolar olarak gerçekleştiğine işaret eden Zeytinoğlu, haziran ayındaki yıllık ihracatın ise 142,1 milyar dolara ulaştığını kaydetti.

Bu rakamın, yılın başından beri en yüksek yıllık ihracat olduğuna dikkati çeken Zeytinoğlu, 'İhracattaki toparlanma bizleri sevindiriyor. İhracattaki iyileşmeyi Avrupa ekonomisindeki toparlanmaya bağlıyoruz. Haziran ayında AB'ye ihracatımız yüzde 49 artmış. Yılın ilk yarısında ise yüzde 10,5 artmış. İhracatımızın hemen hemen yarısını gerçekleştirdiğimizi düşünürsek haziran ayındaki ihracatın artış nedenini anlayabiliyoruz.' değerlendirmesinde bulundu.

Açıklanan ilk 20 ülke içerisinde önemli ticaret partnerleri Rusya ve Suriye'nin yer almadığını aktaran Zeytinoğlu, gelecek aylarda Rusya ile normalleşme sürecinin sonuçlarını da göreceklerini bildirdi.

Zeytinoğlu, haziran ayında üretimde girdi olarak kullanılan ara malı ithalatının yüzde 65,7 olarak artmasının dikkat çekici olduğunu kaydederek, bunu üretimde hareketliliğin göstergesi olarak yorumladıklarını belirtti.

Temmuz ayı ihracat verilerini merakla beklediğini vurgulayan Zeytinoğlu, şu ifadeleri kullandı:

'Ülkemiz zor bir dönemden geçiyor. Öncü gösterge olarak takip ettiğimiz kapasite kullanım oranları temmuzda geriledi. Bunu dış ticaret verilerinde de görme noktasında endişelerimiz var. Her platformda söylüyorum. Demokrasi sınavını geçtik. Sanayiciler olarak artık bir an önce üretime odaklanıp, tekrar ekonomiyi gündemin ilk sıralarına taşıma noktasında gerekli hassasiyeti göstermemiz gerekiyor. Başbakanımızın açıkladığı, ihracatı arttırmaya yönelik teşviklerin bir an önce yürürlüğe girmesini arzu ediyoruz.'
Kaynak: AA