Yanağından Alınan Parçalarla İdrar Yolu Genişletildi

Kırşehir'de, idrar yapamama şikayeti bulunan hasta, yanaklarından alınan yamalarla idrar yolu genişletilerek sağlığına kavuştu AEÜ Üroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Emir: 'Uyguladığımız yöntemde, ağızdan alınan yamalar idrar yoluna yerleştiriliyor. Geniş bir yol elde ediyorsunuz. Koyduğunuz yerde bu greftler yani yamalar beslenmeye başlıyor'

Yıllardır idrar yapamama şikayeti bulunan hastanın idrar yolu, Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılan operasyonlarla her iki yanağından alınan parçaların yamanması sayesinde genişletildi.

Ankara'da yaşayan ve yaklaşık 10 yıldır idrar yapamama sıkıntısı yaşayan Ömer Terazi (50), Ankara'daki çeşitli hastanelerde tedavi görmesine rağmen sağlığına kavuşamadı. Terazi, Ankara'daki doktorunun tavsiyesiyle Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi olmaya karar verdi.

Yaklaşık 4 ay önce hastaneye gelen Terazi'nin idrar yollarının genişletilmesi için tedaviye başlandı. Ahi Evran Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Levent Emir başkanlığındaki ekip tarafından yapılan iki ayrı operasyonda 'asopa tekniği' ile hastanın sağ ve sol yanağından alınan greftler (yama) üretra (idrar yolu) bölgesine yamandı.

Prof. Dr. Emir, gazetecilere yaptığı açıklamada, daha önce geçici operasyonlar yapılan hastaya, Türkiye'de fazla kullanılmayan 'asopa tekniği' ile müdahale ettiklerini söyledi.

Hastaya önce endoskopi yaptıklarını vurgulayan Emir, şöyle konuştu:

'Hastaya endoskopi yaptığımız zaman üretranın boylu boyunca dar olduğunu gördük. Yani, üretranın genişletilmeye ihtiyacı vardı. Bugün en popüler yöntem üretranın yamalarla, yani greftlerle genişletilmesidir. Bize geldiğinde 4 ay önce hastanın sağ yanağından aldığımız greft ile penil üretra bölgesini genişlettik. İlk başlarda fevkalade iyi işemesi vardı. Bütün üretrayı yamamadığımız için 3,5 ay geçince geride olan kısımda tekrar darlık teşekkül etti. Bu yattığında da diğer yanaktan aldığımız greft ile bu kısmı yamadık. Şimdi hastamız iyileşme sürecinde. 3 hafta sondasını tutacağız. İşemesini gözlemleyeceğiz. ancak çok başarılı bir operasyon geçti. Fevkalade umutluyuz.'

Uyguladıkları yöntemin Türkiye'de çok yapılan bir yöntem olmadığını dile getiren Emir, 'Çünkü, bu kadar uzun darlıklarda çok zahmetli cerrahiler. İlk ve ikinci cerrahi 4 saat sürdü. Ağızdan alınan parçanın alınması ve ikinci pozisyonda üretraya yamaması işlemi var. Meşakkatli işlem. Bu teknik fazla öğretilmediği için Türkiye'de bunu uygulayabilen 5-6 üretra cerrahı var. Çok fazla sayıda değil. Uyguladığımız yöntemde, ağızdan alınan yamalar idrar yoluna yerleştiriliyor. Geniş bir yol elde ediyorsunuz. Koyduğunuz yerde bu greftler yani yamalar beslenmeye başlıyor.' diye konuştu.

Hasta Ömer Terazi de yaklaşık 30 yıldır işeme sorunu yaşadığını, son 10 yıldır rahatsızlığının arttığını belirterek, Ankara'daki hekiminin tavsiyesiyle Kırşehir'de tedavi olmaya karar verdiğini anlattı.

Daha önceki tedavilerinde idrar yolu açılmasına rağmen bir süre sonra yeniden tıkanma ve daralma olduğuna işaret eden Terazi, 'Ankara'da tedavi gördüğüm hastaneden buradaki Levent hocayı önerdiler. Kanalda daralma vardı. Tıbbi olarak üretral darlık diyorlar. Vücut işeme bölgesini kendisi tıkıyordu. Daha önce müdahale yapıyorlardı, birkaç ay sonra tekrar tıkanıyordu. Burada ilk müdahale mart ayında yapıldı. İkinci müdahaleyi de geçen hafta gerçekleştirdiler. İdrar kanalını açarak genişletme yaptılar. Geçici yöntemlerle bugünlere kadar geldim.' şeklinde konuştu.

Terazi, sağlığına kavuşmaya başladığını ifade ederek, operasyonu yapan ekibe ve hastane yönetimine teşekkür etti.
Kaynak: AA