Myanmar'da Etnik Gruplarla Barış

Kaçin eyaletinde düzenlenen zirvede, silahlı etnik grupların liderleriyle siyasi parti temsilcileri bir araya geldi.

Myanmar'ın kuzeyindeki Kaçin eyaletinde silahlı etnik grupların liderleri ve siyasi parti temsilcilerinin katılımıyla Etnik Silahlı Örgütler Zirvesi başladı.

Etnik gruplardan Karen Ulusal Birliği Genel Sekreteri Saw Kwe Htoo Win, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarafları gelecek ay düzenlenecek bağımsız barış müzakerelerine katılmaya teşvik etme amacı taşıyan toplantıya 18 grubun katıldığını söyledi.

Saw Kwe Htoo Win, Mai Ja Yang kentinde başlayan zirvenin, federal sisteme doğru ortak görüş arayışına destek olmayı hedeflediğini belirtti.

Karen Ulusal Birliği Genel Sekreteri, zirvede, ağustos ayında düzenlenecek '21. Yüzyıl Panglong Konferansı' için bir yol haritasının görüşülmesi ve kabulü, federal demokratik anayasa için temel ilkelerin kabulü, güvenlik ve savunma için temel ilkeler ile siyasi diyalog çerçevesinin değiştirilmesi konularının görüşüleceğini ifade etti.

Kaçin Bağımsızlık Ordusu'nun kontrolündeki Mai Ja Yang'da başlayan zirvenin dört gün süreceği kaydedildi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Myanmar Özel Danışmanı Vijay Nambiar ve Çin Dışişleri Bakanlığından Sun Guoşiang'ın da zirveye katıldığı bildirildi.

Global New Light gazetesi ay başında yaptığı haberde, Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii'nin, etnik gruplarla barış müzakerelerini yürüten hükümetin atadığı heyete, ağustos sonunda düzenlenecek Birlik Barış Konferansı'na Ulusal Ateşkes Anlaşması'na imza atmayanlar dahil tüm grupların davet edilmesi talimatı verdiğini yazmıştı.

Etnik isyancı gruplar koalisyonu olarak çalışan Birleşmiş Milliyetler Federal Konseyinden Khu Oo Reh, geçen hafta yaptığı açıklamada, bağımsız barış müzakerelerine hazırlık amacıyla yapılan ön görüşmelerin 'tam bir aile toplantısı' şeklinde geçtiğini belirterek, Suu Çii'nin davetinin taraflar arasında memnuniyetle karşılandığını söylemişti.

Myanmar'da bir önceki hükümet, sekiz isyancı örgütle Ulusal Ateşkes Anlaşması imzalamıştı. En etkilileri dahil en az 13 grup, anlaşmayı imzalamayı reddetmişti.

Ülkedeki etnik gruplar, merkezi yönetime ve orduya karşı silahlı eylemler düzenliyor, daha fazla özerklik talebinde bulunuyor.

Suu Çii'nin yeni hükümeti, isyancılarla barışı öncelikleri arasına almıştı.
Kaynak: AA