Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'nin Statüsü

Irak'ta Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi'nin Savunma Bakanlığı'na bağlı bir birim haline dönüştürüleceği bildirildi.

Haşdi Şabi üyesi Kerim Nuri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Haşdi Şabi'ye bağlı tüm silahlı gruplar Başbakan Haydar el-İbadi'nin kararıyla siyasi partilerden uzak resmi güce dönüştürülecek.' dedi.

Nuri, söz konusu kararın amacının milis güçlerinin Savunma Bakanlığı'na bağlı terörle mücadele birimlerine benzer bir yapıya dönüştürülmesi olduğunu ifade ederek, 'Haşdi Şabi'deki bazı gruplar siyasi partilere bağlıdır. Böylece Haşdi Şabi, resmi kurum olarak kararları sadece Başkomutan İbadi'den alacak.' dedi.

İran'a yakınlığı ve mezhepçi politikalarıyla bilinen Şii milis gücü Haşdi Şabi, ülkedeki Şii otorite Ali es-Sistani'nin terör örgütü DAEŞ'e karşı fetva çağrısı üzerine Haziran 2014 tarihinde kurulmuştu.

Şii milis gücü, Tikrit, Diyala ve Felluce'deki Sünni sivillere karşı kaçırma, toplu işkence ve öldürme eylemleri gibi ihlallerde bulunmuştu. Bunun üzerine ülkedeki Sünni liderler, söz konusu milis gücünün olası intikam girişimini engellemek için bu yıl içerisinde başlatılması beklenen Musul'u DAEŞ'ten geri alma operasyonunda yer almasına karşı çıkıyor.

Kaynak: AA