Mısır'da Ölü Bulunan İtalyan Genç

Kahireİskenderiye yolunda geçen ocak ayında cesedi bulunan İtalyan üniversite öğrencisi Regeni için Roma'da Pantheon önünde anma etkinliği yapıldı Öldürülen öğrencinin annesi Regeni: 'Ne yazık ki bugün üzerinden 6 ay geçmesine karşın oğlumun neden işkence edilerek öldürüldüğünü bilmiyoruz'.

Mısır'da geçen ocak ayında ölü bulunan İtalyan öğrenci Giulio Regeni, yaşamını yitirmesinin 6'ncı ayında yakınları ve sevenleri tarafından anıldı.

Uluslararası Af Örgütü İtalya Şubesi öncülüğünde yaklaşık 100 kişilik grup, Roma'daki tarihi yapılardan Pantheon'un önünde toplanarak, 6 ay önce Kahire'de kaybolan ve daha sonra işkence edilmiş cansız bedeni bir otoyol kenarında bulunan Regeni için anma etkinliğine katıldı.

Regeni'nin Kahire'de kaybolduğu saat olan 19.41'de başlayan anma töreninde katılımcılar, 'Regeni için gerçeklik' yazılı dövizler ile mumlar taşıdı.

Törene telekonferans yöntemiyle bağlanan İtalyan öğrencinin annesi Paola Regeni, oğlu için gerçeği kovalayanlara teşekkür ederek, 'Ne yazık ki bugün üzerinden 6 ay geçmesine karşın oğlumun neden işkence edilerek öldürüldüğünü bilmiyoruz.' dedi.

Anne Regeni, oğlunun cinayetinin aydınlatılmamasından dolayı Mısırlı yetkilileri suçladı.

Mısırlı yetkililerin, söz verdikleri iş birliğini göstermediğini öne süren Regeni, 'Telefon ile yaptığı görüşmeleri elde etmek için soruşturmayı genişletmeyi geri çeviriyorlar. Giulio hakkında iki soruşturma açılıp açılmadığını sormuştuk, buna bile bir cevap gelmedi.' ifadelerini kullandı.

- Olay

Kahire'de 25 Ocak devriminin 5'inci yıl dönümünde kaybolan Cambridge Üniversitesi öğrencisi 28 yaşındaki İtalyan Giulio Regeni, Kahire-İskenderiye yolunda ölü bulunmuştu.

O dönem İtalya'nın Kahire Büyükelçisi Maurizio Massari, gencin vücudunda işkence gördüğünü doğrulayacak nitelikte çok sayıda darp izi ve yanma belirtileri bulunduğunu bildirmişti.

Ocak ayından bu yana İtalya-Mısır ilişkilerinin dönem dönem gerilmesine yol açan süreçte son olarak, İtalya'da Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, hafta başında parlamentoda yaptığı konuşmada Mısırlı savcıların Roma ziyaretinin içinin dolu olması gerektiği vurgulayarak aksi takdirde yaptırımların hazır olduğunu belirtmiş, Mısır'dan ise bunun süreci daha da karmaşık hale getireceği uyarısı gelmişti.

Her iki ülkenin adli yetkilileri arasında gerçekleşen görüşmelerin nisan ayında başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından İtalya'nın o dönemki Kahire Büyükelçisi Maurizio Massari istişareler için geri çağrılmıştı.

Süreçte son olarak, İtalyan Senatosu, Regeni'nin ölümünün açıklığa kavuşturulması için gerekli iş birliğini göstermediği gerekçesiyle Mısır'a F-16 yedek malzemesi satışını durdurmuştu. Mısır Dışişleri Bakanlığı da bu kararın, iki ülke arasındaki yasa dışı göç ve Libya üzerindeki iş birliklerini etkileyeceği uyarısında bulunmuştu.
Kaynak: AA