Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak'ın ifadesi

Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak'ın savcılık ifadesi de ortaya çıktı.

Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak'ın ifadesi
Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak'ın savcılık ifadesi de ortaya çıktı. Orgeneral Çolak, karargahta yaptıkları toplantıdan sonra kara havacılık okuluna gittiğini ama şüphe çekici bir hareket görmediğini söyledi. Geri döndüğündeyse darbeci askerlerin kafasına silah dayadığını anlattı.

15 Temmuz darbesi Kara Havacılık Okulu'ndan bir subayın ihbarıyla ortaya çıktı. Genelkurmay karargahında yapılan toplantının ardından Kara Havacılık Okulu'na giden Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak, savcılık ifadesinde, 'Çok iyi kamufle olmuşlardı, şüphe çekici en küçük bir hareketlilik yoktu' diye konuştu.

Çolak, 'Helikopterlerin hangarlarda olduğunu gördüm, üssün komutanları da bana eşlik ediyordu. Gece uçuşu olmadığını teyit ettik, iniş ve kalkış olmadığını gördük olağanüstü bir durum tespit edemedik. Çok iyi kamufle etmişlerdi' dedi.

Çolak, Genelkurmay Başkanı'nı bilgi vermek için aradı ama telefona ulaşamadı. Karşısındaki darbecilerle birlikte hareket ettiği tespit edilen Hulusi Akar'ın Emir Subayı Yarbay Levent Türkkan'dı.

İfadeye göre, Türkkan rahat bir ses tonu ile Akar'ın kendisini karargahta beklediğini söyledi. Çolak, 'Genelkurmay'a geldiğimizde silah sesleri geliyordu yerde yatanlar vardı. Başka bir kapıdan giriş yaptık, içeride tam techizatlı askerler vardı, tatbikat olduğunu düşündüm. Yoğun ateş altında araçtan indiğimde yere yatırıp silah dayadılar 'Hareket etmeyin emniyetiniz için yapıyoruz' dediler. Aracıma ateş ederek hareket etmesini engellediler' dedi.

Orgeneral Çolak ifadesinde, genelkurmay karargahında darbeci askerler tarafından darp edildiğini söyledi.

Çolak, 'Ellerimiz arkadan kelepçeliydi 2. Başkan'ın odasına aldılar. 35 dakika bekledikten sonra içeri giren askerler sert şekilde başımıza çenemize kadar bere geçirdiler. Aynı anda ayaklarımıza da kelepçe taktılar. Zaman zaman kafamızı öne doğru bastırarak etrafa bakmamızı engelliyorlardı. kurtulduktan sonra doktordan darp raporu aldım' dedi.