İhvan Üyesi Babasından Dolayı Ayrımcılığa Maruz Kaldı

Mısır'da üniversiteye giriş sınavı birincilerinden Emira Iraki adlı genç kız, tutuklu İhvan üyesi babası nedeniyle Eğitim ve Öğretim Bakanı'nın ayrımcılığına maruz kaldı.

Mısır’da Eğitim ve Öğretim Bakanı El Hilali eş-Şirbini'nin, üniversiteye giriş sınavı fen bilimleri birincisi Emira'ya farklı muamelede bulunması tartışma ve tepkilere neden oldu.

Üniversiteye giriş sınavında birincileri telefonla arayıp tebrik eden Bakan Şirbini'nin, fen bilimleri birincisi genç kızı tutuklu İhvan üyesi babası Dr. İbrahim Iraki dolayısıyla arayıp tebrik etmediği iddia ediliyor.

Gazeteciler, entelektüeller ve yazarların da dahil olduğu tartışmaya son olarak tanınmış sanatçılar da katıldı.

Mısırlı artist Neşve Mustafa, sosyal paylaşım sitesi Facebook hesabından yaptığı açıklamada, Bakan'ın Emira'yı tebrik etmemesini eleştirerek, 'Öyle zannediyorum ki Eğitim ve Öğretim Bakanı Rus edebiyatından etkilenmiş. Rus edebiyatında babaların suçunun cezasını çocukların çektiği anlatılır. Babası terörist bile olsa kızı eğer suça bulaşmadıysa masumdur.' ifadelerini kullandı.

Mısırlı edebiyatçı ve senarist Ala el-Asvani de Twitter hesabından, 'Ne zaman rekabetin de bir onur ve şerefi olduğunu öğreneceğiz?' paylaşımıyla tepkisini ortaya koydu.

Ünlü aktör Muhammed Atıyye de 'Onların hilelerine takılma, ben seni tebrik ederim.' ifadeleriyle öğrenci Emira'ya desteğini ifade etti.

Tartışmaların büyümesi üzerine Eğitim ve Öğretim Bakanlığı Sözcüsü Beşir Hasen, “Bakan Şirbini’nin Emira Iraki'yi aramamasında bir kasıt bulunmuyor.” açıklamasını yaptı.

Emira’ya karşı cephe alanların başında yer alan 'darbe yönetiminin borazancısı' olarak isimlendirilen Sadal el-Beled televizyon kanalı sunucularından Ahmed Musa, 'Emira bizim kızımız değil çünkü o İhvan'dan.' şeklinde bir cümle sarf etti.

Mısır Dream TV kanalındaki 'El Aşira Mesâen' adlı programın sunucusu Vail el-İbraşi, 'Emira’nın bilmesi gereken şey asıl katilin Abdulfettah es-Sisi değil İhvan olduğudur. Sisi Mısır’ı kurtarmasaydı Emira şimdi ülkesinde yaşayamazdı.' ifadelerini kullandı.

Avukat Semir Sabri ise Emira hakkında Devlet Güvenlik Mahkemesine suç duyurusunda bulundu. Sabri'nin suç duyurusu dilekçesinde, Emira’ya ihanet, terör örgütüne üye olmak ve bir televizyon kanalında cumhurbaşkanı aleyhinde uygunsuz sözler sarf etmek gibi suçlar yöneltildi.

Mısır'da üniversiteye giriş sınavı fen bilimleri alanı birincisi Emira Iraki, Türkiye’den yayın yapan Mükemmilin televizyonunda katıldığı bir bağlantıda “Sisi'den davet gelse kabul eder misin?” sorusu üzerine “Sisi katildir ve idam edilmesi gerekir.” demişti.

Mısır Eğitim ve Öğretim Bakanı gelenekselleşen uygulamaya göre her yıl birincileri telefonla arayıp tebrik ediyor.

Mısır'da üniversiteye giriş sınavı sonuçları geçen hafta açıklanmıştı. Üniversiteye giriş sınavı fen bilimleri birincisi Emira Iraki, AA'ya yaptığı açıklamada, bakanlık tarafından aranmadığını, babası nedeniyle ayrımcılığa maruz kaldığını belirtmişti.

Kaynak: AA