Servis Şoförü, Karikatür Çizerek Nöbet Tutuyor

Servis şoförlüğü yapan karikatür sanatçısı Özer: 'İlk çağrı üzerine acil meydana geldim, herkes eline bayrak almıştı, benim de maalesef bayrağım yoktu. Elim boş olsun istemedim, hemen bir yerden bir karton buldum ve kendime bir döviz yaptım, üzerine karikatür çizdim' 'İradesine sahip çıkmak için tankların önüne yatan cesur halkımızı karikatürlerle aşağılayanlarla kendi karikatürlerimi çizerek tek başıma mücadele ediyorum'

Servis şoförlüğü yapan karikatür sanatçısı Erdoğan Özer, Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine, her gece meydanlarda tuttuğu nöbet sırasında çizdiği karikatürlerle tepki gösteriyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde bulunan Saraçhane Parkı'nda nöbet tutan karikatürist Erdoğan Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeteneğinin Allah vergisi olduğunu, daha önce Milli Gazete ve Çıngar dergisinde karikatürlerinin yayımlandığını, ailesinin geçimini sağlamak için ise servis şoförlüğü yaptığını anlattı.

Karikatür sanatçısı Özer, FETÖ'nün darbe girişimini şiddetle kınadığını, masumların öldürülmesinden büyük üzüntü duyduğunu belirterek, şunları söyledi:

'Cumhurbaşkanım bizi sokağa davet ettiğinden beri her gece meydanlardayım. İlk çağrı üzerine acil meydana geldim, herkes eline bayrak almıştı, benim de maalesef bayrağım yoktu. Elim boş olsun istemedim, hemen bir yerden bir karton buldum ve kendime bir döviz yaptım, üzerine karikatür çizdim. Herkes gelip benimle fotoğraf çekilmeye, beni fotoğraflamaya başladı.'

İnsanların karikatürüyle ilgilenmesinin, vermek istediği mesajı anlamasının hoşuna gittiğini ifade eden Özer, şöyle devam etti:

'Düşüncelerimi karikatür çizerek daha rahat ifade eden biriyim. İlk gün evime gidince, 'Bu meydanlarda elimden en iyi ne gelir?' diye düşündüm. Sonra da sadece karikatürle mücadele edebileceğime karar verdim. Meydanlarda olan herkesin başka başka yetenekleri var. Kiminin yürek, kiminin maddi gücü var, kiminin edebiyat, kiminin şiir, kiminin güzel sesi var. Benim de elimde karikatür yeteneğim olduğu, elimden en iyi bu gelebileceği için meydanlarda çizmeye başladım.'

Özer, her gece eşi ve kızı ile birlikte meydanlarda sabahladıklarını dile getirerek, nöbet tutarken çizmeye ayırdığı zamanın, çizgisinin gelişmesine de yardımcı olduğunu kaydetti.

- 'Halkımızın kahramanlığını karikatürlerle aşağılayanlar var'

İnsanların karikatürlerine gösterdiği ilgiden memnun olduğunu vurgulayan Özer, şunları söyledi:

'İnsanlar belki durup yazıyı okuyamaz ama çizgiler hemen dikkatlerini çekiyor. Bir de halkımızın darbe girişiminde gösterdiği kahramanlığı karikatürlerle aşağılayanlar, onları iradesiz insanlar gibi gösterenler var maalesef. İradesine sahip çıkmak için tankların önüne yatan cesur halkımızı karikatürlerle aşağılayanlarla kendi karikatürlerimi çizerek tek başıma mücadele ediyorum.'

Özer, gün aşırı Saraçhane Parkı'na geldiğini belirterek, aradaki günlerde de Kağıthane'de nöbet tuttuğunu söyledi.

Saraçhane Parkı'nda karikatürlerini sergilemek için daha rahat bir ortam bulduğunu ifade eden Özer, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Burada alan daha rahat. Parkta eşim ve kızımlayız, kızım geceleri parkta serdiğimiz bir battaniyenin üzerinde uyuyor. Ben de sabaha kadar çiziyorum. Hep klasik şeyler çizmemeye çalışıyorum. Farklı çalışmalar da yapmaya başladım meydanlarda. Siyah karton üzerine beyaz kalemle karikatürler yapmaya başladım. Bu meydan nöbetlerinin, ülkemize uzanan hain ellere dur demenin yanında, sanatıma da katkısı oldu. Servis şoförlüğü yaptığım için vaktim çok olmuyordu, geceleri uyanık olunca insan daha çok çizgi üretiyor.'

Karikatürlerinin en son 3 yıl önce yayımlandığını aktaran Özer, 'Piyasadaki karikatür dergileriyle fikrim uyuşmadığı için onlara çizim yollamıyorum. Bir ara onların yanlarına gittim fakat zihnen uyuşamıyoruz. Benim düşüncemde çıkan bir mizah dergisi olmadığı için şu an bir yerde yayımlanmıyor karikatürlerim.' diye konuştu.

- 'Karikatürün bir gayesi olmalı'

Karikatür sanatçısı Erdoğan Özer, karikatürlerinin yayımlanmasından mutluluk duyduğunua vurgulayarak, şu düşüncelerini ifade etti:

'Çizgilerimi yayımlayacağım bir yer olsa, ücreti hiç önemli değil, yayımlamak isterim. Arıyorum bazı dergileri, gazeteleri, çizgimi yollamak istiyorum maalesef ilgi olmuyor. Fakat bundan dolayı karikatüre, sanatıma küsmedim, tam tersi daha sıkı sarıldım. Bu alçak darbe girişimini de karikatüre aktarıyorum, insanlarımıza ulaşıyor. İnsanların mesajımı, ifade ettiklerimi görmesinden mutlu oluyorum. Karikatürün bir gayesi olmalı. Burası tam yeri.'

- 'Dikkat FETÖ çıkabilir karikatürüm çok ilgi görüyor'

Karikatürlerini beğenenlere başarısız darbe girişimi anısına hediye ettiğini söyleyen Özer, 'Ücret almıyorum insanlardan, böyle bir günde para gibi bir derdim olamaz. Bazen şu oluyor tabii, bir çizgiyi inceleyen biri, fiyat soruyor ben de hediye ettiğimi söylüyorum ama bizim insanımız güzel, 5 lira10 lira bırakıyor. 'Abi benden bir çay içersin' diyor, onları kırmıyorum. Allah’a şükür benim belirli bir gelirim var.' ifadelerini kullandı.

Özer, meydanlarda çizdiği karikatürler arasında en çok 'Dikkat FETÖ çıkabilir' karikatürünün ilgi gördüğünü, karikatürü onlarca kez çizerek, isteyenlere hediye ettiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA