Almanya'nın Ansbach Kentindeki Bombalı Saldırı

Bavyera İçişleri Bakanı Herrmann, Suriyeli zanlının cep telefonundaki görüntülerde DAEŞ liderine bağlılığını bildirdiğinin görüldüğünü, bunun bir terör saldırısı olduğunu belirtti.

BERLİN – Almanya’nın Ansbach kentinde 15 kişinin yaralandığı bombalı saldırıyı düzenleyen Suriyeli zanlı Muhammed D.’nin saldırıdan önce terör örgütü DAEŞ lideri Ebubekir El-Bağdadi’ye bağlılığını bildirdiği öne sürüldü.

Bavyera İçişleri Bakanı Joachim Herrmann, Nürnberg’de düzenlediği basın toplantısında, 27 yaşındaki Suriyeli sığınmacıya ait cep telefonunun polis tarafından incelendiğini, bu telefonda saldırganın DAEŞ lideri El-Bağdadi’ye bağlılığını ifade ettiği görüntülerin bulunduğunu kaydetti.

Zanlının Arapça konuştuğu bu videonun tercümesine göre, saldırganın din adına, Almanlardan intikam amacıyla bir saldırı düzenleme niyetini ifade ettiğini belirten Herrmann, “Bunun ayrıntıları tabii değerlendirilecek. Ancak videonun, tartışmaya yer olmayacak şekilde bunun bir terör saldırısı olduğunu açıkça gösterdiğini düşünüyorum.” dedi.

27 yaşındaki Suriyeli sığınmacı, pazar akşamı Ansbach’ta bir açık hava konserine girmek isterken, sırt çantasındaki bombanın patlamasıyla olay yerinde ölmüş, çevrede bulunun 15 kişi de yaralanmıştı.

Polis yetkilileri, zanlının amacının intihar saldırısı olup olmadığının henüz kesinlik kazanmadığını, ancak bombanın çeşitli metallere güçlendirilmiş olmasının, konser alanına girerek çok sayıda kişinin ölümüne yol açmak istediğini gösterdiğini kaydediyor.

Almanya’ya 2 yıl önce gelen 27 yaşındaki sığınmacının iltica talebinin kabul edilmediği, AB’ye ilk giriş yaptığı ve kendisine “geçici koruma” hakkı verilen Bulgaristan’a geri gönderilmek istendiği bildirildi.

Alman polisi, zanlının daha önce iki kez intihara kalkıştığını, Ansbach kentinde psikolojik tedavi gördüğünü, ayrıca uyuşturucu madde suçlarına bağlı olarak emniyette suç kaydı bulunduğunu açıklamıştı.

Federal Başsavcılıktan akşam saatlerinde yapılan açıklamada, 27 yaşındaki zanlının DAEŞ üyesi olarak bu terör eylemini gerçekleştirdiği şüphesiyle soruşturma başlatıldığı, bu kapsamda zanlıya yardım ve yataklık yapmış olabilecek şüpheliler hakkında da inceleme yapılacağı kaydedildi.
Kaynak: AA