Sakarya Üniversitesinin Hedefi 5 Bin Yabancı Öğrenci

SAÜ Rektörü Prof. Dr. Elmas: 'Üniversitemizde 3 bin 500 yabancı öğrenci örgün eğitim görüyor. Bu sene 4 bini aşacağız. Hedefimiz, burada 5 bin civarında yabancı öğrenci olması' 'Bu sayılar keşke Türkiye'de 100 binlerden 500 binlere çıksa. Türkiye, dünya ile daha çabuk entegre olur, gelenler ülkemizi tanır, ülkesini de tanıtır'

Öğrencilerine 16 fakülte, 5 enstitü, 5 yüksekokul, 15 meslek yüksekokulu ve araştırma merkezleriyle eğitim veren Sakarya Üniversitesi, yabancı öğrenci sayısını 5 bine yükseltmeyi hedefliyor.

Avrupa Mükemmellik Ödülü'ne sahip Sakarya Üniversitesinin (SAÜ) Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yabancı öğrenci sayısında şu anda İstanbul Üniversitesinden sonra ikinci sırada bulunduklarını söyledi.

Anadolu Üniversitesindeki öğrencilerin çoğunun açıköğretim okuduğunu, SAÜ'de ise 3 bin 500 öğrencinin örgün eğitim aldığını kaydeden Elmas, 'Bu sene 4 bini aşacağız. Hedefimiz burada 5 bin civarında yabancı öğrenci olması.' dedi.

- 'İstemeden olmaz'

'Yabancı öğrenciler, buradaki atmosferi, rahatlığı ve eğitim ortamlarını anlattıkları için katsayımız artıyor.' diyen Elmas, bunun kendileri için önemli bir parametre olduğunu dile getirdi.

Elmas, SAÜ'ye daha nitelikli öğrenci beklediklerini belirterek, 'Bu sene 700 yabancı öğrenciyi 20-25 bin başvuru arasından seçersek, çok önemli bir başarı kriteri olacak. O yüzden biz, her sene daha iyi öğrenci üniversitemize gelsin istiyoruz. Yani bir öğrenciyi bir dünya vatandaşı olarak yetiştirme çabası bunların hepsi. Bunların hepsi birer araç, hepsi buraya götüren bir araç.' ifadesini kullandı.

SAÜ'nün, 'yüksek eğitimdeki yenilik ve gelişmelerin uygulayıcısı' olduğunu anlatan Elmas, Türkiye'nin en güzel kampüslerinden birine sahip üniversitenin ve Sakarya'nın, hem dinginliği hem rahatlığıyla tam bir öğrenci şehri sayıldığına işaret etti.

Eğitim ve öğretimin 'zoraki bir şey' olmaktan çıktığını, 'istemeye dayalı bir tercihe dönüştüğünü' söyleyen Elmas, şunları kaydetti:

'Eğitim bireyselleşti ve istek çok önem kazandı. Öğrencinin sınıfta etkili dinleme süreleri, 70-80 dakikadan 15 dakikaya kadar indi. O yüzden sürekli ders yapma biçimlerini, şekillerini, atmosferini değiştirmeye çalışıyoruz. Hocalarımız, çeşitli etkinliklerle öğrenciyle ilgilensin istiyoruz. Yani yeni kuşağın algılayacağı türden eğitim-öğretim modelimiz var. Dünyadaki değişimi yönetme ve ona ayak uydurmaya dayalı bir yönetim modeli geliştirdik. Bu bakımdan istemesi çok önemli. İstemeden olmaz.'

- 'Gelecekte Türkiye'nin elçisi olacaklar'

Prof. Dr. Elmas, Türkiye'de yabancı öğrenci oranının beş yılda yüzde 185, SAÜ'de ise 20 kat arttığını kaydederek, 'Türkiye olarak, dünya ile bütünleşme, ilk 10 ekonomiye girme ve ihracat hedeflerimiz var. Bu nasıl olacak? Dünyanın her tarafında Türkiye'yi tanıyan, bilen insanlarla olacak. Biz, yabancı öğrencilerimizin hocalar, şehir ve bölgeyle entegrasyonları sağlanarak misafir edilmesini sağlıyoruz.' diye konuştu.

Yabancı öğrencilerin gelecekte Türkiye'nin elçisi olacaklarına işaret eden Elmas, şöyle konuştu:

'Bu sayılar keşke Türkiye'de 100 binlerden 500 binlere kadar çıksa. Türkiye, dünya ile daha çabuk entegre olur, gelenler ülkemizi tanır, ülkesini de tanıtır. Bunun da çok ayrı bir hikayesi var. Biz bunların bilincindeyiz. Türk Cumhuriyetleri, Balkanlar, Afrika ve Ortadoğu özellikle hinterlandımızdan gelen öğrenciler. SAÜ'nün, Sakarya'nın, hocalarımızın ve yönetimin atmosferi, bu coğrafyalara yakın zaten. Bu nedenle yabancı öğrenci politikamızın çok doğru ilerlediğine şahit oluyoruz.'
Kaynak: AA