Porto Riko'daki Zika Virüsü Vakaları

Vali Garcia, Zika virüsüyle mücadelede havadan kimyasal ilaçlama yapılmasına karşı çıktı.

Porto Riko Valisi Alejandro Garcia Padilla, Zika virüsüyle mücadele için havadan kimyasal ilaçlama yapılmasına izin vermeyeceğini açıkladı.

Vali Garcia, Zika virüsünün yayılmasına neden olan sivrisineklerle mücadelede organik larvasit kullanılması taraftarı olduğunu belirtti.

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezlerinin (CDC) haber vermeden gönderdiği kimyasal böcek ilaçlarının iade edilmesi talimatını verdiğini söyleyen Garcia, 'Burası bizim adamız.' dedi.

CDC yetkilileri de Porto Riko'ya kimyasal böcek ilaçlarının uygun farkındalık seviyesi olmadan gönderilmiş olmasından üzüntü duyduklarını belirtti.

Valinin kimyasal ilaç kullanmama kararına saygı duyduklarını söyleyen bir yetkili, Zika ile mücadelede en etkin yolun hangisi olduğunu Porto Rikolu yetkililerle görüşeceklerini ifade etti.

CDC'den, virüsle mücadelede organik larvasitin elverişli olup olmadığına dair açıklama yapılmadı.

Porto Riko Sağlık Bakanı Ana Rius, 15 Temmuz'da ülkede bir hafta içinde bin 336 yeni Zika virüsü vakası kaydedildiğini belirtmişti.

Virüsün ilk kez tespit edildiği aralık ayından bu yana toplam vaka sayısının 4 bin 437 olduğunu söyleyen Rius, 78 belediyeden 76'sında virüsün etkili olduğunu ifade etmiş,ülkedeki hamilelerde görülen Zika virüsü vakalarının 553'e yükseldiğini kaydetmişti.

Virüs nedeniyle hastaneye kaldırılan 55 kişiden 19'unda, Zika virüsünün, bağışıklık sisteminin sinir hücrelerine zarar vermesi nedeniyle gelişen Guillain-Barre sendromuna rastlandığını belirten Rius, bir kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

Sivrisinek ısırması dışında kan ve cinsel ilişki yoluyla da bulaştığı ortaya çıkan virüse, ilk kez 1947'de Uganda'nın Zika ormanlarındaki maymunlarda rastlanmıştı. Uzun yıllar görülmeyen Zika virüsü, 2015'in mayıs ayında Brezilya'da tekrar ortaya çıkmıştı.

Zika virüsünün, hamilelere bulaşması halinde bebeklerde nörogelişimsel bozukluğu ifade eden mikrosefaliye neden olduğu düşünülüyor. Ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor.

Kaynak: AA