'Anıza Doğrudan Ekim Tarla Günü'

TZOB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Gamzeli: 'Biz çiftçiler, teknoloji bu kadar ilerlerken kendimizi yenileyerek daha iyi ürün üreteceğiz ve daha çok kar edeceğiz'.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli, 'Biz çiftçiler, teknoloji bu kadar ilerlerken kendimizi yenileyerek daha iyi ürün üreteceğiz ve daha çok kar edeceğiz.' dedi.

Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile Çankırı Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü iş birliğinde yürütülen 'Korumalı Tarım Sisteminin Çankırı İlinde Yaygınlaştırılması Projesi' kapsamında, 'Anıza Doğrudan Ekim Tarla Günü' düzenlendi.

Gamzeli, burada yaptığı konuşmada, tarlayı sürmeden yapılan işlemesiz tarımın alternatif olmaya başladığını belirterek, 'İşlemesiz tarımla toprak işlemeden kaynaklanan anız bozma, ikileme, üçleme ve tohum yatağı hazırlama maliyetleri ortadan kalkıyor. Bu sayede toprağın yapısı zenginleşiyor. Toprak neminin hızlı bir şekilde salınmasını engelliyor.' ifadelerini kullandı.

Bol ürün alabilmek için yeni yöntemlerin araştırılacağını kaydeden Gamzeli, 'Kaliteli ürün, bol ürün almak için bizler araştıracağız. Bugün burada olduğu gibi denemeler yapacağız. Teknoloji ilerledi, bu imkanlardan faydalanacağız. Biz çiftçiler, teknoloji bu kadar ilerlerken kendimizi yenileyerek daha iyi ürün üreteceğiz ve daha çok kar edeceğiz.' diye konuştu.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Çakır da proje kapsamında Çankırı'da 160 dekar alanda anıza doğrudan mibzerle ekim yapıldığını bildirdi.

Toprağın devamlı işlenmesinin iyi verim anlamına gelmediğine işaret eden Çakır, 'Toprağın sürekli işlenmesi toprağın yapısının bozulmasına ve erozyona sebep olmaktadır, hasat sonrasında toprak üzerinde kalan anız ve bitki artıkları yakılmakta, topraktan uzaklaştırılmaktadır. Bu da topraktaki organik madde miktarını yıllar geçtikçe sıfıra yaklaştırmaktadır.Geleneksel toprak işleme yönteminin yerine bir alternatif olarak, anıza doğrudan ekim yöntemiyle kurulan demonstrasyon alanında, bu işin pulluk kullanmadan da yapılabileceğini göstermek için sizleri davet ettik.' dedi.

Bu yöntemin dünyada yaygınlaşmaya başladığını dile getiren Çakır, 'Doğrudan ekimle maliyette yüzde 40 ile 50 arasında tasarruf sağlanır. Zamandan ve iş gücünden yüzde 50 tasarruf sağlanır. Toprakta organik madde miktarı artar, toprağın yapısında iyileşme olur. Yağışın toprakta depolanması artar.' diye konuştu.

Konuşmaların ardından Çivi köyünde bir bölümü doğrudan, bir bölümü de klasik yöntemlerle ekilen tarlada biçerdöver ile hasat yapıldı.

Programa, Vali Yardımcısı Vekili ve Eldivan Kaymakamı Sinan İnaltekin, TKDK Çankırı İl Koordinatör Vekili Selim Temeltaş, Ziraat Mühendisleri Odası Çankırı İl Temsilcisi İhsan Bostan ve çiftçiler katıldı.

Kaynak: AA