Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Kılıç Açıklaması

“Fetullah Gülen’in iadesi için ABD’li yetkililere gerekli tüm belgeleri resmi olarak ilettik. Her iki adalet bakanlıkları şu anda birlikte çalışıyor”

Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen’in ABD’den Türkiye'ye iadesi için “gerekli tüm belgeleri resmi olarak ilettiklerini” bildirdi.

Büyükelçi Kılıç, 15 Temmuz gecesi başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişimi ve sonrasındaki gelişmelere dair Amerikan medyasıyla büyükelçilik binasında bir araya geldi.

Medya mensuplarına kanlı darbe girişimi gecesinde yaşananlara ilişkin bir video izleten Büyükelçi Kılıç, Türk halkının demokrasisine sahip çıktığı gibi ülkedeki muhalif partilerin ve bugüne kadar hükümeti kıyasıya eleştiren medya organlarının dahi darbe karşısında yer aldığını hatırlattı.

Darbe girişiminde bulunanların ise demokrasiden yana tavır alan halkı püskürtmek için üzerlerine ateş açmaktan çekinmediğini vurgulayan Kılıç, 15 Temmuz gecesi 200’den fazla kişinin yaşamını yitirdiğini hatırlattı.

Kılıç, meydanları boşaltmayan Türk halkının ihtiyatlı olmayı sürdürdüğünü belirtti.

Büyükelçi Kılıç, “Elde edilen tüm deliller ve yakalanmış olan darbe planlayıcılarının itirafları, bu darbe girişiminin kesinlikle Fetullah Gülen Terör Örgütü tarafından yapıldığını gösteriyor.” dedi.

Başarısızlıkla noktalanan girişimin ardından yakalanan ve gözaltına alınanlara dair bilgiler veren Kılıç, bir soru üzerine, suçluların Türk hukuk sistemi içerisinde adil bir şekilde yargılanacağını ifade etti.

Kılıç, önceki gün toplanan Milli Güvenlik Kurulu sonrasında 3 ay süreyle ilan edilen olağanüstü halin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ülkedeki muhalifleri tasfiye etmek için ilan edildiği iddialarının gerçeği yansıtmadığının altını çizdi.

ABD medyasında bu konudaki asılsız haberlere dikkati çeken Kılıç, darbe girişiminde bulunan terör örgütünün tüm unsurlarıyla mücadele edilmesi ve onların bertaraf edilmesi için böyle bir karar alındığını vurguladı.

Kılıç, “Cumhurbaşkanı ve hükümet yetkilileri bugüne kadar yapılanların ve gelecekte atılacak adımların Türk hukuk sistemine göre gerçekleştirileceğini ifade etti.” hatırlatmasında bulundu.

Amerikan medyasının, hükümetin muhalifleri baskı altına almak istediğine dair 'aceleci bir sonuca ulaşmaktan kaçınması gerektiğini' kaydeden Kılıç, somut belgelere dayanmadan Türkiye’deki gelişmelerden kaygı duyulduğuna dair haberlerin doğru olmayacağını ifade etti.

Kılıç, gözaltı ve tutuklamaların zaten yeni bir şey olmadığına işaret ederek, 2013 yılından beri FETÖ ile mücadelenin yaşandığını dikkati çekti.

Kılıç, medya mensuplarına, 'Türkiye'nin yanında yer alın. Türk demokrasinin yanında durun. Türk halkının yanında olun.' diye seslendi.

- FETÖ elebaşı Gülen’in iadesi

Büyükelçi Kılıç, bir soru üzerine, Türkiye’nin FETÖ elebaşı Gülen’in iadesi için gerekli belgeleri Amerikalı muhataplarına ilettiğini kaydetti. Kılıç, “ABD yetkililerine gerekli tüm belgeleri resmi olarak ilettik. Her iki adalet bakanlıkları şu anda birlikte çalışıyor.” dedi.

Kaynak: AA