Radovan Karadzic, 40 Yıllık Hapis Cezasını Temyize Götürüyor

Bosnalı Sırpların savaş dönemi lideri Radovan Karadzic’in avukatı, Srebrenitza’da soykırım suçu işlediği sebebiyle müvekkiline verilen 40 yıllık hapis cezasına BM yargıçlarının “siyasi bir yargılama yaptıkları” gerekçesiyle itiraz edeceklerini duyurdu.

Lahey’de Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Bosnalı Sırpların savaş dönemi lideri Radovan Karadziç, Mart ayında görülen duruşmada 8 bin Müslüman’ın katledildiği Srebrenitza’da soykırım suçu işlemekten 40 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Karadziç’in avukatı Peter Robinson, Bosna kasabı olarak da bilinen 71 yaşındaki Karadzic’in 40 yıllık hapis cezası için itiraz edeceklerini duyurdu. Robinson açıklamasında, Karadzic’in BM yargıçları tarafından siyasi yargılamaya maruz kaldığını kaydetti.

Karadzic’in adil bir şekilde yargılanmadığını belirten Robinson, Karadzic’in adil bir şekilde yargılanmasını ve suçlu bulunması için bazı iddialar öne sürülerek, bu durumu meşrulaştırmak için yargılama yapıldığını belirtti.

Avukat Robinson, “8 yılı BM hapishanesinde geçirdikten sonra 5 yıllık yargılama olmalıydı. Karadzic, uluslararası adaletin başarısız olduğunu inanıyor” dedi.

1995 yılında Bosna Hersek’in Srebrenitsa kentinde gerçekleştirilen katliamda, çocuklarda dahil en az 8 bin Müslüman katledilmişti. Bu soykırım, 2.Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’da en çok kanın döküldüğü olay olarak tarihe geçti.
Kaynak: İHA