Prensin Fotoğrafını Paylaşan Gazetecinin Eşiyle Oğlu Sorgulandı

Tayland'da Prens Vajiralongkorn'un Almanya ziyareti sırasında çekilen fotoğrafları paylaşan İngiliz gazetecinin eşi ve 3 yaşındaki oğlu sorgulandıktan sonra serbest bırakıldı.

BANGKOK – Tayland'da veliaht Prens Maha Vajiralongkorn'un uygunsuz fotoğraflarını sosyal medyada paylaşan İngiliz akademisyen ve gazeteci Andrew MacGregor Marshall'ın eşi ve 3 yaşındaki oğlunun gözaltına alınıp sorgulandığı bildirildi.

Yetkililer, 'kraliyet ailesine hakaret' suçlamasıyla gözaltına alınan Noppawan 'Ploy' Bunluesilp ve 3 yaşındaki oğlunun sorgulandıktan sonra serbest bırakıldığını açıkladı.

Merkezi Tahkikat Bürosu'ndan General Thitirat Nongharnphithak, Noppawan ve oğlunun halihazırda İngiltere'de bulunan Marshall hakkında veliaht Prens Vajiralongkorn'un uygunsuz fotoğraflarını sosyal medya üzerinden paylaşmasına ilişkin soruşturma kapsamında sorgulandığını açıkladı.

Marshall, 20 Temmuz'da Almanya'nın Münih kentine ziyareti sırasında uygunsuz giyim tarzıyla dikkatleri çeken Veliaht Prens Vajiralongkorn'u konu alan Alman Bild Zeitung gazetesinin haberini Twitter hesabında paylaşmıştı. Tayland polisi, Marshall'ın paylaştığı fotoğrafların içeriğini değiştirdiği gerekçesiyle soruşturma başlatmıştı.

Ailenin Bangkok'taki evi 20 polis tarafından aranmış, bilgisayarlarına ve pasaportlarına el konulmuştu.

Eşinin ve oğlunun gözaltına alınıp sorgulanmasına tepki gösteren Marshall, sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta yaptığı açıklamada 'Karım Ploy ve oğlum Charlie, tamamen masumdur. Yanlış hiçbir şey yapmadılar. Yetkililer, yasaları ihlal ettiğimi düşünüyorsa ailem hakkında değil, benim hakkımda işlem yapmalı.' ifadelerini kullandı.

Tayland'ın 'kraliyet ailesine hakaret' yasası, dünyada kraliyet ailelerini korumak için uygulanan en sert yasalardan biri kabul ediliyor. Yasaya göre 'kral, kraliçe, veliaht ve kraliyet naiplerine hakarette bulunan, karalayan ya da tehdit edenler' 3 ila 15 yıl hapisle cezalandırılıyor.

Seçilmiş hükümetin 2014'te askeri darbeyle devrilmesinden bu yana ülkede 57 kişi krala ihanet suçlamasıyla mahkeme karşısına çıkarıldı. Yargılanıp hapse mahkum edilenler arasında Kral Bhumibol Adulyadej'in 17 yaşındaki köpeğiyle dalga geçen biri de bulunuyor.

Tayland'da halk tarafından çok sevilen Kral Bhumibol Adulyadej ve Kraliçes Sirikit'in tek oğlu olan 63 yaşındaki Prens Vajiralongkorn, Almanya ziyareti sırasında havaalanındaki karşılama töreninde kısa tişörtü, kot pantolonu ve dövmeleriyle görüntülenmiş ve Alman basını tarafından da eleştirilmişti.
Kaynak: AA