Murat Ülker Açıklaması 'Global Ortaklarımla Türkiye'ye Yatırıma Devam'

Yıldız Holding, yaşanan hain darbe girişimi sonrasında global ortakları ile bir toplantı yaptı. Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker toplantıda, “Ortaklarımızın temsilcileri ile bugün bir araya gelip her biriyle konuştuk, güvence verdik, güvence aldık. Türkiye’nin güçlü bir ülke olduğunu, sağlam ortaklıklarımızla, yolumuza aynı şevk ve heyecanla devam ettiğimizi bir kere daha karşılıklı olarak teyit ettik" dedi.

Murat Ülker Açıklaması 'Global Ortaklarımla Türkiye'ye Yatırıma Devam'
Yıldız Holding, ortaklık yaptığı Kellogg, Cargill, Nissin Foods, UNO, SCA ve Gumlink / Bagger-Sørensen Group şirketlerinin temsilcileri ile bir toplantı yaparak son günlerde yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Toplantıda konuşan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, her darbenin demokratik hayata olduğu kadar iş hayatına da büyük olumsuz etkisi olduğunu belirterek, "15 Temmuz gecesinde yaşadığımız hain girişime, başta Cumhurbaşkanımız, TBMM’miz, Başbakanımız, güvenlik kuvvetlerimiz ve milletimiz sayesinde dur denildi. Vatandaş olarak biz de dur dedik. Ama vatandaş kimliğimiz yanında iş sorumluluğumuz da var. İçinde yaşadığımız günlerde devletin, ekonominin ve milletin öncelikleri, şirketlerin önüne geçmelidir. Yani ülkemiz için, devletin öncülüğündeki devletin önemsediği yatırımlara kar amacı gözetmeksizin katılacağız" dedi.

Bir milyon kişinin sorumluluğunu taşıyoruz

"Biz ülkemize inanıyoruz" diyen Murat Ülker, Türkiye ekonomisinin farklı dönemlerde yaşanan krizlere rağmen büyümeye devam ettiğini vurguladı. Türkiye ekonomisinin istikrarı ile yol aldığını söyleyen Ülker, ’Türkiye’miz bu günleri de atlatacak’ diye konuştu.

Murat Ülker, 50 bin kişilik bir aile olduklarını hatırlatarak, "Sadece kendimizden sorumlu değiliz, 50 bin çalışanımın yanı sıra onların aileleri, distribütörlerimiz, plasiyerlerimiz, tedarikçimiz, çiftçimiz ve iş yaptığımız üçüncü partilerle birlikte bir milyona yakın kişinin sorumluluğunu taşıyoruz" ifadelerini kullandı.

Sorumluluklarının bununla bitmediğini vurgulayan Ülker şöyle devam etti: “Danimarka’dan Japonya’ya, ABD’den İspanya’ya dünyanın dört bir yanından ortaklarımız var. Onlara karşı da sorumluyuz. İlk günden beri yabancı ortaklarımıza, bizlere ve Türkiye’ye güvenmelerini salık verdim. Çünkü onların Türkiye’ye ve bize güvenmesi, yatırımlarına devam etmesi Türkiye’nin dünyadaki gücünü artırıyor. Şu anda 6 ortağımızla bugüne kadar 1 milyar TL’ye yakın yatırım yapmışız. Yatırımcı girişleri ile bu rakam 4 milyar TL’yi aşmıştır. Global ortaklarımızla toplam 12 fabrikada 3.716 kişiye istihdam sağlıyoruz. Ortaklarımızın temsilcileri ile bugün bir araya gelip her biriyle konuştuk, güvence verdik, güvence aldık. Türkiye’nin güçlü bir ülke olduğunu, ortaklığımızın sağlam olduğunu, yolumuza aynı şevk ve heyecanla devam ettiğimizi bir kere daha karşılıklı olarak teyit ettik".

Türkiye’nin her zamankinden daha fazla yatırıma ihtiyacı olduğuna işaret eden Murat Ülker, “Bu yıl için bütçelediğimiz 770 milyon liralık yatırımın bir kısmını gerçekleştirdik. Kalanını da planlarımızı ertelemeden tamamlayacağız. 4 bin 500’ü aşkın kişiye istihdam yaratacağız. Ana işimiz olan bisküvi, çikolata ve şekerleme alanında yatırım hedefinin büyük bölümünün Türkiye’de gerçekleştireceğimizi zaten daha önce açıklamıştık. Ana kategorimizdeki büyümenin yanı sıra bizim için stratejik öneme sahip diğer iş alanlarımızda da büyümeye devam edeceğiz" dedi.

Herkesin bundan sonraki dönemde neler olacağına ilişkin soru sorduğuna dikkat çeken Ülker, şöyle devam etti: “Darbe girişimine katılan ve sayıları bini aşan asker ve sivil yakalanır ve tutuklanır, Türk Silahlı Kuvvetleri ve devletimiz darbe girişimine doğrudan ve dolaylı destek veren tüm unsurlardan temizlenir. Daha iyi ve verimli çalışan bir devlet mekanizması oluşur.

Darbe girişiminin tüm risklerinin bertaraf edilmesine bağlı olarak, Körfez Ülkeleri’nden başlayarak, yabancı işadamları ve turistlerin Türkiye ziyaretleri yoğunlaşmaya başlar.

Türk gümrüklerinin etkin çalışması ve üretimin aksamamasına yönelik tedbirler ile, Türk iş dünyasında terminlerde sorun yaşanmaz, ihracat TL’deki değer kaybına bağlı olarak, rekabet avantajını iyi değerlendirir.

Başta Çin olmak üzere, dünya ekonomisinin lokomotifi konumundaki ekonomilerde gözlenen büyüme performansı sorunu ve bu soruna bağlı olarak düşük seyreden küresel emtia fiyatları, Türkiye’nin hammadde ve ara mamul ithalatına olumlu yönde yansımayı sürdürür. Cari açıktaki düşük seyir yıl sonuna kadar devam eder.

ABD Merkez Bankası (FED) 2016 yılı içinde bir faiz artış kararı almanın hayli zor olduğunu belirtirken, Euro Bölgesi’nin durgunluğa girme riskini bertaraf etmek adına, Avrupa Merkez Bankası (ECB) düşük faiz politikası, negatif mevduat faizi politikası ve genişletilmiş para politikasını sürdürür ve küresel ölçekte borçlanma maliyetleri düşük seyrini sürdürür.

Sonbahar başı, döviz kurlarının normalleşmesi, TL’nin değer kaybından, devalüasyondan kaynaklanabilecek enflasyonist etkiyi sınırlı tutar.

Vatandaştaki süregelen huzursuzluk ve endişe, yurt içinde hane halkı tüketim harcamalarına yansır ve Türk ekonomisinin büyümesine en önemli katkıyı sağlayan hane halkı tüketim harcamalarındaki yavaşlama, özel sektör yatırımlarının da neredeyse durma noktasına gelmesine bağlı olarak, Türkiye’nin büyümesi yavaşlayabilir, bu riski bertaraf etmek gerekir. Bunun için kamu yatırımları, yatırım ve istihdam teşvikleri gerekecektir".

Halkın morali kısa sürede düzeldi

Yıldız Holding Perakende Grup Başkanı Mustafa Yaşar Serdengeçti, karanlık ve hain darbe girişimini takiben çalışanlara güven telkin etmek amacıyla bir mektup gönderdiklerini belirterek, “Bu mektubu diğer ülkelerdeki çalışanlarımız ve ortaklarımızla da paylaştık. Murat Bey ve tüm üst düzey yöneticilerimiz işlerimizin endişeden uzak, güvenli bir şekilde devamı için gerekli tedbirlerin alınmasını sağladı. Bu sayede üretim, satış ve dağıtım işlerimiz aksamadan devam etti. Böyle günlerde rafların dolu olması bile moraldir. Biz de dağıtım işinin eksiksiz olmasına özen gösterdik" diye konuştu

Serdengeçti, bu gibi durumlarda en çabuk tepkinin piyasalardan geldiğini hatırlatarak, “Biz ŞOK Market şubelerinde bu refleksleri anbean yaşadık. Olayın meydana geldiği ilk gün mağazalarımıza giren müşteri sayısı sadece yüzde 8, ikinci gün ise yüzde 4 azaldı, hafta başından itibaren de mağazalarımızda her şey olağan akışına döndü. Buna dayanarak söyleyebilirim ki halkın morali kısa sürede düzeldi. Biz de önümüzdeki dönemde yatırıma ve istihdama planladığımız şekilde devam edeceğiz. 2016 yılsonuna kadar ŞOK Market için bin yeni mağaza açacağız, 4 bin kişi istihdam edeceğiz. Sadece ŞOK Market’te 2016 yılsonunda toplam 4 bin mağaza ve toplam 17 bin çalışan sayısına ulaşacağız" dedi.

Yabancı ortaklarımız Türkiye piyasasına güveniyor

Yıldız Holding İşlenmiş Et, Dondurulmuş Gıda ve Kişisel Bakım Grubu Başkanı Oğuz Aldemir ise şöyle konuştu: “15 Temmuz’da yaşananlar hepimizi derinden sarstı. Bununla birlikte grubumuzun hızlı refleksleriyle belki onlarca güne yayılabilecek olan sarsıntıyı bir gün içinde atlattık. Faaliyetlerimiz ve yatırımlarımız öngördüğümüz gibi devam ediyor. Hatta milli birlik ve beraberlik ortamının yarattığı motivasyonla, yatırımlarımıza daha büyük bir şevkle sarılacağımızı söyleyebilirim. Yabancı ortaklarımızın ülkemizdeki varlığı, hem Yıldız Holding’e hem Türkiye’deki piyasaya güvenmelerinin bir sonucudur".

Kişisel bakım konusunda son dönemde önemli yatırımlara imza attıklarını belirten Oğuz Aldemir sözlerini şöyle sürdürdü: “Komili Temizlik Kağıtları, son dönemde yaptığımız en büyük gıda dışı yatırımlardan biri. Geçtiğimiz yıllarda yaptığımız 300 milyon TL’lik yatırıma ilaveten, bu yılın şubat sonu itibariyle tamamladığımız 200 milyon TL’lik yatırımla kapasiteyi iki katına çıkardık. Hatta dün yeni bir anlaşmaya daha imza attık. Ev dışı kullanıma yönelik temizlik kağıdı üretimi yapan bir şirketi satın aldık. Yatırımlarımız bundan sonra da planladığımız gibi devam edecek".

Holdingin diğer yatırımları ve istihdam planı

Yıldız Holding ambalaj şirketleri Polinas, Farmamak ve Rotopaş’ta toplam 150 milyon TL’lik yatırım tamamlanmak üzere. Makina Takım’da yeni tesis yatırımı yapılacak. Uno’da son üç yılda 90 milyon dolar yatırım yapıldı, fabrika sayısı iki yılda yediye yükseldi. Holding bu yatırımlar sayesinde bu yıl içinde 4659 kişilik bir ilave istihdam daha gerçekleştirilecek.

YABANCI ORTAKLARIN MESAJLARI

Chris Hood, Kellogg Med Avrupa Başkanı

Ülker’le ortaklığımız ve ikonik markalarımızla, Kellogg 2005 yılından beri Türkiye’deki aileleri besliyor. Dünyada kahvaltılık gevrek ürünlerinde lider şirketlerden biri olan Kellogg olarak, Türkiye’de kahvaltılık gevrek işinin geleceğine güveniyoruz. Türkiye’deki ortak girişimimizle, üretimden markalama ve satışa kadar operasyonlarımız kesintiye uğramadan devam edecek. Hidefumi Kawakita

Federico Caruncho UNO Yönetici Ortağı ve CEO

Dünyanın farklı bölgelerinde yatırımlarımız bulunmakta. Bu ülkelerden biri olan Türkiye’ de, 6 yıldır mutlu bir şekilde yaşıyorum. Türkiye’nin ve Türk insanının potansiyeline inanıyorum. Bu ülkenin, hızlı bir kendini dönüştürme, güçlü bir irade ve soğukkanlılık ile herhangi bir krizin üstesinden gelme ve ilerlemeye devam etme kabiliyeti var. Geçtiğimiz günlerde yaşanan olaylarda da bunu yine kanıtladı. Sadece geçmiş 3 yılda, ortaklarımız Yıldız Holding ile birlikte, Türkiye’ de 90M USD yatırım yaptık. Fabrikalarımızın sayısını 3’ ten 7’ ye çıkardık ve 2500 kişiye istihdam sağladık. 2015 yılında 510M TL olan ciromuzu, 2016’ da 655M TL’ ye yükseltmeyi hedefledik. Türk ekonomisine güvenimiz güçlü ve çalışmalarımıza gurur, sorumluluk ve net bir kararlılıkla devam edeceğiz.

Hidefumi Kawakita Nissin Yıldız Genel Müdürü

Türkiye bizim için çok önemli bir ülke. Bu ortaklığa şimdiye kadar 30 milyon dolar yatırdık. Yıldız Holding bizim için önemli bir stratejik ortak. Birçok iyi bilinen markası var ve birçok kategoride pazar lideridir. Güçlü dağıtım ağı, bizim en büyük avantajlarımızdan biri. Gelecek sene için büyük bir satış artışı planlıyoruz. Bu sene sonunda ve gelecek senenin başında piyasaya yeni ürünler çıkarmayı planlıyoruz. Ayrıca Türkiye’den Ortadoğu ülkelerine ihracata başlamayı planlıyoruz. Bugünlerde bazı istenmeyen olaylar yaşanmasına rağmen Türkiye ve yakın coğrafyasının gelecekte işimiz için büyük potansiyeli olduğuna inanıyoruz.

Anders Falkestrom SCA-Yıldız Yönetim Kurulu Üyesi - VP Finance, ME, Indian, Africa

SCA Türkiye’deki işlerimize, SCA-Yıldız ortaklığı da dahil olmak üzere bağlı kalacağız.

Søren Birn Bagger-Sørensen Group CEO

Continental Confectionery Company ortak girişimi bizim için stratejik ve önemli bir yerde. Bu yatırımla, Danimarka’daki fabrikalarımızı Türkiye’ye taşıdık. Türkiye’de kurduğumuz yeni ve en son teknolojiye sahip sakız ve şekerleme tesisinde, hem yeni istihdam yaratmış olduk hem mevcut ve yeni müşterilerimize yenilikçi ürünler sunma fırsatı yakaladık. Bu kararımızdan da son derece memnunuz. Türkiye ve Yıldız Holding bizim için bu ortaklığa imza atarken nasıl bir önem ifade ediyorsa hala aynı önemi ifade ediyor. Bu ortaklıkla Avrupa, Rusya, Türk Cumhuriyetleri, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde güçlü bir sakız ve şekerleme oyuncusu olduk.
Kaynak: İHA