Çin-Kamboçya İlişkileri

Çin, Kamboçya'ya verdiği mali desteğinin altında siyasi amaç olmadığını bildirdi.

Çin, Kamboçya'ya verdiği mali desteğin, ülkenin diplomatik ve siyasi meseleleriyle ilgisi olmadığını belirtti.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lu Kang tarafından yapılan yazılı açıklamada, Çin ve Kamboçya'nın uzun zamandır devam etmekte olan ve başından sonuna kadar samimi işbirliği, karşılıklı desteğe ve karşılıklı yardıma dayalı önemli bir ortaklığı olduğu bildirildi.

Açıklamada Lu'nun, 'Çin'in Kamboçya'ya sağladığı yardımların hiçbir siyasi amacı olmadığına ve Kamboçya halkı tarafından memnuniyetle karşılandığına dikkat çekmek istiyorum.' ifadesine yer verildi.

Lu, Pekin yönetiminin, iki ülke arasındaki yakın ilişkilerin bir göstergesi olarak Kamboçya'ya 600 milyon dolar değerinde yardım paketi gönderdiğini dile getirdi.

Kamboçya Başbakanı Hun Sen, geçen hafta, Çin tarafından hükümetine yapılan yardımların, ülkenin altyapı, eğitim ve sağlık sistemini destekleyeceğini açıklamıştı.

Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalı adalar konusunda Güneydoğu Asya Uluslar Birliği'ni (ASEAN) muhatap almak istemeyen Çin, soruna taraf olan ülkelerle tek tek masaya oturarak çözüm bulmaya çalışıyor.

Kamboçya’nın 2013'te ev sahipliği yaptığı ASEAN zirvesinde konuyla ilgili sonuç bildirgesi yayımlanmasını engelleyen Çin, 23 Nisan 2016'da Kamboçya, Laos ve Brunei ile masaya oturarak adalar sorununa bu ülkelerle tek tek çözüm arayışında bulunulması konusunda anlaşmıştı. Oysa Kamboçya ve Laos’un, Güney Çin Denizi’nde hak iddiası bulunmuyor.

Kaynak: AA