Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'nden Türkiye'ye tam destek

Kültür ve Turizm Bakanı Avcı: 'Dünya Turizm Örgütü ile Türkiye'nin birlikte yaptıkları ve bundan sonra yapabilecekleri konuları görüştük' Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Turizm Örgütü Genel Sekreteri Rifai: 'Geçtiğimiz hafta Türk insanı demokrasilerini müdafaa etmek konusunda çok cesur davrandı' 'Türkiye ziyaretçilerini ağırlamaya hazır'.

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'nden Türkiye'ye tam destek
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Türk turizmini desteklemek için Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Turizm Örgütü ile bir mutabakat zaptı imzalamak ve ikili görüşmeler yapmak üzere bulunduğu İspanya'nın başkenti Madrid'de, İspanya'nın turizmden sorumlu Devlet Sekreteri Isabel Borrego ve Dünya Turizm Örgütü Genel Sekreteri Taleb Rifai ile bir araya geldi.

Bakan Avcı ile Rifai, BM Dünya Turizm Örgütü binasındaki görüşmenin ardından Türk turizmini desteklemek için hazırlanan mutabakat zaptına imza attı.

İmzaların ardından Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mutabakat zaptının, zaten var olan işbirliğinin daha ileri boyutlara taşınması için gerekli önlemleri ve önerileri içerdiğini söyledi.

Özellikle kriz yönetimi ve kültürel turizmin geliştirilmesi için alınması gereken tedbirler konusunda mutabakat zaptının ön açıcı bir metin olduğunu belirten Avcı, konuşmasına şöyle devam etti:

'Dünya Turizm Örgütü ile Türkiye'nin birlikte yaptıkları ve bundan sonra yapabilecekleri konuları görüştük. Gerek iletişim alanında gerek etkinlikler alanında gerekse vize ve uçuşlar alanında pek çok pratik konuları içeren ayrıntılı görüşmemiz oldu. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü ile Türkiye arasında sadece Kültür ve Turizm Bakanlığımız değil, aynı zamanda pek çok paydaşımızla çok verimli ve çok bereketli ve çok boyutlu faaliyetleri gerçekleştireceğimizi ve bunun için bir takvim hazırladığımızı göreceksiniz. Sayın Rifai, İstanbul'da Atatürk Havalimanı'na yapılan terör saldırısı sonrasında hemen verdiği bir demeç ile Türkiye'nin yanında olduklarını, Türk turizminin bu konularda ne kadar sağlam durduğunu bütün dünyaya ilan etti. Sayın Rifai bununla da yetinmeyerek, CNN International televizyonuna verdiği demeçte Türkiye'nin herhangi bir şekilde bu olaydan zarar görmemesi için elinden gelen gayreti göstereceğini beyan etti ve bunun gereğini daha sonraki çalışmaları ile yerine getirdi. Bugün gerçekleştirdiğimiz toplantıda aslında bu mesajın en somut kanıtlarından biri olarak gerçekleşti. Önümüzdeki günlerde Türkiye'de gerçekleştireceğimiz pek çok toplantıda inşallah bu mesajımızı daha yaygın hale getireceğiz.'

Dünya Turizm Örgütü Genel Sekreteri Taleb Rifai de Türkiye'nin kendileri için önemli olduğunu ve turizm dünyasının kalbinde yer aldığını söyledi.

Rifai, konuşmasında, 'Biz desteğimizi verdiğimizde kalbimizle ve aklımızla yapıyoruz. Geçtiğimiz hafta Türk insanı demokrasilerini müdafaa etmek konusunda çok cesur davrandı. Bize düşen görev Türkiye'nin önemli ekonomik sektörlerinden biri olan turizmi destekleyerek, onların çabalarına omuz vermektir. Biz görevimizi aynen bu şekilde değerlendiriyoruz. Sahadakilerin bu gösterdiği başarıya ve cesarete övgülerimizi gönderiyoruz.' ifadesini kullandı.

İmzalanan metnin uzun süren çalışma ve toplantıların sonucu olarak yapılacakların listesini oluşturduğunu belirten Rifai, önümüzdeki günlerde bunun sonuçlarının görüleceğini kaydetti.

Rifai, kültürün dünyada barış inşa edilmesi konusunda önemli bir etken olduğunu ve Bakan Avcı'nın konuşmasında da tüm bu ifadelerin kendini gösterdiğini dile getirdi.

Dünya Turizm Örgütü Genel Sekreteri Rifai, birçok kişinin Türkiye'de meydana gelen darbe girişimini mazeret göstererek İspanya'ya gelmeyebileceğini ancak Bakan Avcı'nın buraya gelerek dünyaya, Türkiye'nin yeniden işinin başında olduğu mesajını verdiğini ifade etti.

Rifai 'Umuyorum dünyanın her yerinde yankılanacak bu mesaj. Türkiye ziyaretçilerini ağırlamaya hazır. Dünyanın bütün turistlerini ve ziyaretçilerini her zaman olduğu gibi sıcak bir şekilde karşılamaya hazır. Mesajımız budur, ortak mesajımız budur ve bunu beraber yapacağız.' dedi.

Ayrıca, Bakan Avcı, İspanya'nın turizmden sorumlu Devlet Sekreteri Isabel Borrego ile de bir araya geldi.
Kaynak: AA