Veterinerden Sıcaklık Uyarısı

Veteriner Hekim Ali İhsan Dalğalı, vatandaşlarda sıcak havalarda kendilerini düşürdükleri kadar hayvanları da düşünmeleri gerektiği yönünde uyarılarda bulunarak, “Hayvanlar soğuktan pek değil ancak sıcaktan çok etkileniyorlar” dedi.

Veterinerden Sıcaklık Uyarısı
Veteriner Hekim Ali İhsan Dalğalı, başta hayvan sahipleri olmak üzere tüm vatandaşlara uyarılarda bulundu. Hayvanların da insanlar gibi olduğunu ve onların da sıcak havalardan etkilendiğini belirten Dalğalı, “Hayvanlar genellikle soğuktan değil de sıcak havalardan etkilenirler. Hayvanlar soğuk havalarda vücudunu belli bir ısıda tutabilirler ama sıcak havalarda vücutlarını sıcağa göre ayarlayamıyorlar. Vücutlarını soğutamıyorlar. Hayvanların sıcak havalarda solunum sayıları artar, soluk alıp vermede gözler görülür bir artma görülür. Aşırı bir terleme görülür. Terlemeyle birlikte sıvı kaybı daha fazla olur. Bunun dışında hayvanın kaldığı ortamda uygun bir zemin hazırlanmamışsa yem yemede bir iştahsızlık, bununla birlikte harekette zayıflama, süt veriminde azalma gibi etkenler de görülebilir” dedi.

“25 derecenin üzerine çıkmaması gerekiyor”

Hayvanların kaldığı yerin 25 derecenin üstüne çıkmaması gerektiğine dikkat çeken Dalğalı, “Diyarbakır gibi sıcak yerlerde ahır sahiplerinin bunu 25 dereceye düşürmeleri mümkün değil. Ahıra soğutucu pervane bırakanlar var. Bunun dışında sıcak havalarda ağaç altında bağlayanlar var. Hayvanın sütünün içerisinde bulunan su miktarı yüzde 60’dır. Yazın aşırı sıcaklardan dolayı su kaybı olduğundan hayvanın süt verimi azalır. Hayvan sahipleri yeterli havalandırma yapmadığından dolayı hayvan içeride havasız kalıyor. İçeri girdiğinizde aşırı bir amonyak kokusu gelir. Bu da doğal olarak ağır amonyak kokusu hayvanlarda göz hastalıklarına, solunum ve sindirim hastalıklarına neden olur” diye konuştu.

Pire ve kene üremesine dikkat

Hijyenik olmayan ortamların hayvanlarda pire ve kenelerin üremesine sebep olduğunu aktaran Dalğalı, şunları kaydetti:

“Bu da çeşitli hastalıklara davetiye çıkarıyor. Bunların önlenmesi için havalandırmanın yanında, ayda bir ahırın dezenfekte edilmesi gerekir. Suyun sıcaklığı da önemli. Hayvanların içeceği suyun sıcaklığının 18 dereceyi geçmemesi lazım. Temmuz ve Ağustos aylarında kene ve pire için ilaç uygulanması gerekiyor. Hayvanın yaşına, ırkına ve mevsime göre bir diyet şekli var o uygulanıyor. Hayvan için en önemli iki şey sıcaklık ve ahırın ortamı.”
Kaynak: İHA