'OHAL Ekonominin Normal İşlemesini Engellemeyecek'

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 3 aylık Olağanüstü Hal durumunun ekonominin normal işleyişini engellemeyeceğini söyledi.

'OHAL Ekonominin Normal İşlemesini Engellemeyecek'
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, NTV canlı yayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün akşam MGK ve Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıkladığı Türkiye genelinde 3 aylık Olağanüstü hal (OHAL) kararının, ekonomiye nasıl yansıyacağına dair değerlendirmede bulundu. OHAL kararının, ekonominin normal işlemesini engelleyici en ufak farklı bir düşüncenin olmadığını söyledi.



OHAL’in tek hedefinin; devletin içindeki paralel ihanet şebekesinin temizlenmesi olduğunu dile getiren Şimşek, "OHAL, kanun hükmünde kararname ile bu temizliğin etkin ve hızlı bir şekilde yapılmasını sağlayacak. Hedef açık ve nettir. Vatandaşlarımız müsteri olsunlar. Ekonominin normal işlemesini engelleyici en ufak farklı bir düşünce yok Paralel ihanet şebekeleriyle ilişkileri olanlar hariç normal vatandaşlarımıza hiçbir sınırlama getirmeyeceğiz. Yasa yetki veriyor ama bu yasa normal vatandaşlarımıza kullanılmayacak. Bunları ekonomik özgürlüklerin yaşanabilmesi için yapmak zorundayız" dedi.



"S&P, HABERİMİZ OLMADAN KARAR ALMIŞ"

Kredi derecelendirme kuruluşu Standart&Poor’s’un Türkiye’nin BB+ olan notunu BB’ye düşürmesi ve not görünümünü de durağandan negatife çekmesini "Aceleci bir tavır" olarak değerlendiren Şimşek, "S&P bizim haberimiz olmadan toplanarak karar almış. Biraz aceleci bir karar verdiklerini söyledik. Görüşmeyi kabul etmediler. Zaten biz S&P ile de çalışmıyoruz. Biz darbe girişiminden sonra hemen Pazar günü, Moody’s yetkilileriyle telekonferans yaptık ve durumu anlattık. Türkiye’nin daha iyiye gideceğini, reformları yapma imkanının artacağını söyledim. Onlarda önce bize bilgi verdi. Komiteyi toplamak istediklerini belirttiler. Aceleci davranmadılar. Moody’s, S&P’den bir kademe yüksektir" şeklinde konuştu.

Şimşek,Türkiye’nin dış borç çevirmede de sorun yaşamayacağını belirtti.

G20 için Çin’e gideceğini aktaran Şimşek, orada da temaslara gireceğini ve Türkiye’deki durumu, yatırım konusunda risk taşımadığını, reformların yapılma imkanının arttığını anlatacağını belirtti.

Şimşek ayrıca G20’den döndükten sonra Asya’ya Avrupa’ya ve diğer bölgelere çıkarak bir RoadShow (Tanıtım toplantısı) yapacaklarını dile getirdi.

Kaynak: İHA