Mali'de Olağanüstü Hal

Hükümet, ülkenin orta kesiminde askeri üsse düzenlenen saldırının ardından 10 günlük olağanüstü hal ilan etti.

Mali Devlet Başkanı Bubacar Keita, ülkede 10 gün süreyle olağanüstü hal kararı aldıklarını bildirdi.

Keita, yaptığı yazılı açıklamada, Bakanlar Kurulu kararıyla ülke genelinde 10 günlük olağanüstü hal ilan edildiğini belirtti. Ayrıca ölenler anısına tüm ülkede 3 gün milli yas tutulacağını kaydeden Keita, saldırı kurbanlarının cenaze törenlerine kendisinin de katılacağını duyurdu.

Mali Savunma Bakanı Tieman Hubert Coulibaly, olaydan sonra devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, Peul etnik grubuna bağlı silahlı kişilerin önceki gün, Moritanya sınırına yakın Nampala bölgesindeki askeri üsse saldırdığını, saldırıda 17 kişinin yaşamını yitirdiğini, 35 kişinin de yaralandığını kaydetmişti.

- Eylemi iki farklı grup üstlenmişti

Peul Kimliğinin Muhafazası ve Mali'de Yargının Yenilenmesi İttifakı (ANSIPRJ) Başkanı Bakaye Cisse, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, saldırıyı üstlendiklerini belirtmişti. Cisse, Mali ordusunun kendilerine yönelik saldırı hazırlığında olduğu için karşı atağa geçtiklerini söylemişti.

Gözlemciler, ANSIPRJ'nin böylesi bir saldırıyı düzenleme kapasitesine sahip olmadığını savunurken, İslami Mağrip El Kaidesi (AQMI) bağlantılı Ensaruddin örgütü de saldırıyı kendilerinin yaptığını iddia etmişti.

ANSIPRJ, 2012'de patlak veren güvenlik krizinde, ordu ve Bambara etnik grubunun saldırılarına hedef olan Peul etnik grubunun haklarını korumak amacıyla geçen ay oluşturulmuştu.

Kaynak: AA