Koalisyon Güçlerinin Münbiç Saldırısı

Suriyeli muhalifler, DAEŞ karşıtı uluslararası koalisyonun Tuhar köyüne düzenlediği ve çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği saldırıyı kınadı.

Suriyeli muhalifler, ABD öncülüğündeki DAEŞ karşıtı uluslararası koalisyonun Münbiç ilçesine bağlı Tuhar köyüne düzenlediği ve çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği saldırıya tepki gösterdi.

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından yapılan yazılı açıklamada, 'Koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının, Münbiç'te sivilleri hedef alan ve yüzlerce kişinin ölümüne sebeb olan saldırıyı kınıyoruz.' ifadesi kullanıldı.

Halkı rejimin teröründen kurtarmak için başlatılan silahlı mücadelede, terörün her türlüsüne karşı olunduğu belirtilen açıklamada, 'Terör örgütü PYD'nin, bölgenin demografik yapısını değiştirmek için elindeki projeleri uygulamaya koyduğunu görmekteyiz. Suriye'nin bölünmesine karşı olduğumuzu da belirtiyoruz.' görüşüne yer verildi.

Ahrar-uş Şam tarafından yayımlanan açıklamada ise PKK terör örgütü ve bu örgüte bağlı milislerin bölgenin işgaline zemin hazırlamayı hedeflediği kaydedilerek, 'hukuksuz ve ayrım gözetmeksizin gerçekleştirilen' bombardımanın şiddetle kınandığı bildirildi.

Sivilleri hedef alan katliamın tek sorumlusunun koalisyon güçleri olduğuna işaret edilen açıklamada, bunun, DAEŞ milisleriyle sivil halkı ayırt etmeksizin aylardır devam eden saldırıların bir parçası olduğu savunuldu.

Arap ve Türkmen nüfusunun yoğun olarak yaşadığı bölgeleri hedef alan saldırıların, büyük çaplı göç dalgalarına yol açtığı, Arap ve Türkmen Sünnilere yönelik etnik bir kıyıma dönüştüğü belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

'Koalisyon güçlerinden daha önce de mücadele ettiğimiz DAEŞ milislerinin bölgedeki varlığı, koalisyon güçleri ile onlar tarafından desteklen gruplar uğruna vatan evlatlarımızın katledilmesi ya da zorunlu göçe maruz bırakılması konuları mazeret kabul etmez. Bu durum hiçbir kişi ya da gruba sivil halkımıza yönelik saldırı hakkı vermez.'

Saldırılar neticesinde ortaya çıkan durumun, Irak'ta yapılan etnik ve mezhepsel soykırımın Suriye'de de tekrar edildiğinin en büyük kanıtı olduğu belirtilen açıklamada, Arap ve bölge ülkeleri ile uluslararası toplumun, sivil halkın kurtarılması ve Irak'takine benzer olayların yaşanmaması için harekete geçmesi gerektiği belirtildi.

Münbiç ilçesinin etrafında Suriye Arap Koalisyonu (SAK) ve terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin DAEŞ'le yaşanan çatışmalarda 400'e yakın SAK, 150 kadar da DAEŞ mensubunun öldüğü belirtilmişti.

Uluslararası koalisyon güçlerine ait uçakların Tuhar köyüne düzenlediği saldırının ardından meydanda gelen çatışmalarda ise hayatını kaybeden sivillerin sayısının 450'yi geçtiği ifade ediliyor.

Kaynak: AA