Fas'ın Afrika Birliği Üyeliğine Cezayir'den Tepki

Cezayir Arap Devletleri Ligi, Afrika Birliği ve Mağrip İşleri Bakanı Messahel: 'Afrika Birliğine üyelik talebinde bulunan bir ülke bunu şarta bağlayamaz'.

Cezayir Arap Devletleri Ligi, Afrika Birliği ve Mağrip İşleri Bakanı Abdulkadir Messahel, Fas'ın Afrika Birliğine dönmesini şarta bağlamasına ilişkin, 'Afrika Birliğine üyelik talebinde bulunan bir ülke bunu şarta bağlayamaz.' dedi.

Messahel, Cezayir devlet radyosunda Fas'ın üyelik talebine ilişkin soruları yanıtladı.

Afrika Birliğinin esaslar üzerine kurulu bir yapı olduğunu hatırlatan Messahel , birliğe üyelik talebinde bulunan ülkenin bunu bir şarta bağlayamayacağını vurguladı.

Messahel, Fas'ın Batı Sahra'nın üyeliğinin askıya alınması şartını öne sürdüğünü anımsatan gazeteciye şu değerlendirmelerde bulundu:

'Dönmek mi istiyorsunuz, dönün. Ancak bunu bir şarta bağlamayın. Üyeliğinin askıya alınması, geri çekilmesi ve dondurulması kabul edilemez.'

Fas'ın 1975'te eski İspanyol sömürgesi Batı Sahra'yı topraklarına ilhakının ardından, Cezayir'in destek verdiği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi ile Fas yönetimi arasında gerginlik başlamıştı. Fas, bölgenin kendi egemenliğinde kalması gerektiğini savunurken, Polisario Cephesi, Batı Sahra'nın bağımsız devlet olduğunu ileri sürmüştü.

Polisario Cephesi, 1991 yılında BM'nin ara buluculuğunda varılan ateşkes anlaşmasına kadar Fas güvenlik güçlerine karşı silahlı mücadele yürütmüştü. Ateşkes anlaşmasından bu yana Batı Sahra'nın statüsüyle ilgili görüşmeler başarıya ulaşamadı.

Kaynak: AA