'Tarsus Beyazı Üzümü İhracata Hazırlanıyor'

Tarsus Beyazı Üzüm Çeşidinin Mutasyon Islahı Yoluyla Geliştirilmesi ve Tane Dökümüne Dayanıklı Yeni Çeşitlerin Elde Edilmesi Projesinde gelinen aşama hakkında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Tarsus Ticaret Borsası, Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası ile Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından hazırlanan, Tarsus Beyazı Üzüm Çeşidinin Mutasyon Islahı Yoluyla Geliştirilmesi ve Tane Dökümüne Dayanıklı Yeni Çeşitlerin Elde Edilmesi Projesinde gelinen aşama hakkında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ruhi Koçak, Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen toplantıda, Tarsus Beyazı üzümünün kentin en önemli markalarından biri olduğunu belirtti.

Tarsus Beyazı'nın taneleme sorunu nedeniyle nakliyeye dayanım konusunda sıkıntılı olduğunu ifade eden Koçak, 'Bu sıkıntıdan dolayı ürünümüz ihracata uygun değil. Bu sorunu çözmemiz halinde Tarsus ve yöresinde Tarsus Beyazı üretim alanları genişleyecek ve Tarsus Beyazı bir dünya markası olacaktır.' dedi.

Alata Bahçe Kültürleri Müdürü Davut Keleş ise, geçen yıl ocak ayında başladıkları projenin 2020'ye kadar süreceğini belirterek, 45 bin liralık bir bütçeyle projenin hedefine ulaşacağını söyledi.

İçel'in üzüm üretiminde Türkiye'nin en önemli illerinden biri olduğunu vurgulayan Keleş, tanelenme sorunu nedeniyle diğer çeşitlerle rekabet gücü azalan Tarsus Beyazı üzüm çeşidinin mutosyon ıslahı yoluyla tane dökümüne dayanıklı hale getirilmesi konusunda önemli bir aşamaya gelindiğini kaydetti.

Proje sorumlularından Mehmet Erdem Kiraz da Tarsus Beyazı üzümünün yeni çeşitleri, yola dayanıklılığı, tanelenmesinin önlenmesi ve genleri konusunda sunum yaparak, proje kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Toplantıda araştırma kapsamında tanelenmesinin önlenmesine yönelik üretimi yapılan Tarsus Beyazı üzümü gösterildi.

Kaynak: AA