Samsun'daki Mültecilerden Darbe Girişimine Tepki

Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Samsun’a sığınan mülteciler Türkiye’de yaşanan darbe girişimine tepki gösterdiler.

Samsun'daki Mültecilerden Darbe Girişimine Tepki
Kardeş Eli Yardımlaşma Derneği tarafından organize edilen ve dernek binası önünde toplanan mülteciler tekbir sesleriyle darbe girişimine tepki gösterdiler. Mültecilere destek vermek için Samsun Valisi İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Canik Kaymakamı İlhan Turgut, Canik Belediye Başkanı Osman Genç, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Samsun Şube Başkanı Selim Sar, Kardeş Eli Yardımlaşma Derneği Gönüllü Üyesi Metin Yılmaz, mülteciler ve vatandaşlar katıldı.

Darbe girişimi yapanlara hak ettiği cezanın en kısa zamanda verileceğini belirten Canik Belediye Başkanı Osman Genç, “Ülkemizde muhacir olarak yaşayan, ülkesinin işgal edilmişliği en iyi bilenlerdensiniz. 15 Temmuz’da yaşadığımız fakat bu alçakça girişimi bu aziz milletimizin direnişi ile güvenlik güçlerimizin ve askerimizin diş duruşu ile başkomutan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliği ile bu alçak girişim gerçekleşememiştir. İşgal meselesini en iyi anlayıp, muhacir olarak Türkiye’ye ve Samsun’a geldiniz. Dolayısıyla burada kardeş olduğunuzu bir kez daha gösterdiniz. Darbeye karşı burada bildiri yayınlayarak bu aziz milletimiz ile birlikte hareket ettiğini gösterdiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum. Sadece siz değil, ülkemizdeki bütün siyasi görüşlerin bir tarafa bırakılarak ‘vatan mesele ise gerisi teferruattır’ deyip bir araya gelerek darbeye karşı direnen Türk milletimizin ve aziz Samsunlulara da müteşekkiriz. Bu darbe girişimine ve terör eylemine karışan bu alçakların hak ettiği cezayı en kısa zamanda alacaklarından inancım tamdır” dedi.

Başkan Yılmaz: “Sizler bizim başımızın tacısınız”

Ülkelerindeki iç karışıklık nedeniyle Samsun’da gelen mülteciler için “Siz bizim başımızın tacısınız” diyen Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz şöyle konuştu: “15 Temmuz ülkemizin birliğine ve beraberliğine yöneltilmiş olan askerimizin içinde bir miktar hainin kalkışma hareketine karşı, partimizin kurucu Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, hükümetimize ve ülkemizi yöneten yöneticilere destek anlamındaki bu toplantınızın karşısında şükranla eğiliyorum. Bizim kültürümüzde biz yemeyiz, içmeyiz, fakirliğimizi ve yoksulluğumuzu göstermeyiz. Neyimiz var neyimiz yoksa misafirimizin önüne koyarız. Ondan sonra gerekirse kendi ihtiyacımızı ikram ettiğimiz misafir yüzünden aç gezeriz. Onun için biz misafirperver bir milletiz, siz bizim başımızın tacısınız. Eksiklerimiz olursa bilin ki o elimizde olmayan nedenlerle yapılmış olan eksikliklerdir. 15 Temmuz’da devletimize yöneltilmiş olan bu harekete karşı ortaya koyduğunuz bu asil davranışa da bir kez daha teşekkür ediyorum. Her akşam Cumhuriyet Meydanı’nda demokrasi nöbetime devam ediyorum. Çoğunuzu orada görüyorum ve gelmeye devam edin.”

Vali Şahin: “O şerefsizler bu ülkeye bir şey yapamayacaklar”

Darbe girişiminde bulunanlara ağır eleştirilerde bulunan Samsun Valisi İbrahim Şahin, “Bu asalet kokan toplantınızı önemsiyorum. Ellerinizdeki bazı sloganları görüyorum ‘bizim ülkemize yaptınız, bu ülkeye yapamayacaksınız’ diye yazmışsınız. O şerefsizler, o kansızlar, o namussuzlar bu ülkeye bir şey yapamayacaklar. Cumhurbaşkanımızı hedef aldılar. 15 dakika geç davranılsaydı Cumhurbaşkanımız belki sıkıntı yaşayacaktı. Onun için hem çok uyanık olmak zorundayız hem de Cumhurbaşkanımız ‘yeter’ deyinceye kadar Cumhuriyet Meydanı’nda kalabalık şekilde bulunacağız. Sizin şehrimize geldiğinizden itibaren Samsun halkına çok teşekkür ediyorum. Cumhurbaşkanımız Suriye’den Irak’tan gelen misafirlerimize vatandaşlık hakkı vermek istendiğinde ciddi anlamda eleştirildiğini biliyorsunuz. Cumhurbaşkanımızın başına bir şey gelmiş olsaydı hem bunlar gerçekleşmez hem de biz çok ciddi sorunlar yaşardık. Onun için biz el birliği ile bu ülke üzerindeki kara bulutları beraber dağıtacağız. Bu ülke insanına, Türk milletine silah sıkan, tankla üzerine yürüyen neydi belirsiz, askeri kisve içerisindeki eşkıyalara, teröristlere en ağır cezalar verilecek. Ama hafızalarımızın almadığı şey, bunlar hangi milliyetten, nereden geldikleri, nerede yetiştiler bilemiyoruz. Kendi insanının üzerine tankla yürünür mü, kendi insanına silah sıkılır mı? Özellikle 2 şeyi ayırmanızı istiyorum, bir tanesi özellikle silahlı kuvvetler mensubu olup, bu ülkeye, bayrağa, vatana, millete saygı duyana asla dokunmayacağız. Ama askeri giysi içerisine girip, bu ülke insanına silah çekip, tankı yürütenleri de bu ülkede yaşatmayacağız” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Iraklı Dr. Salih Ahmed Bakır, Türkiye’de yaşanan darbe girişimine gösterdikleri tepkiyi Arapça dile getirirken, tercümanlığını da OMÜ İlahiyat Fakültesi’nden Doç. Dr. Metin Yılmaz yaptı.

Daha sonra Iraklı Rafah El Bakır adlı küçük bir kız da Türkçe olarak kısa bir konuşma yaparak Türk halkına teşekkür etti.
Kaynak: İHA