Muş Devlet Hastanesi'nde Bir İlk Gerçekleştirildi

Muş Devlet Hastanesi’nde görevli Kalp Damar Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Metin Yılmaz, bir ilke imza atarak Arteriyo-Venöz Malformasyon el ayası ameliyatını gerçekleştirdi.

Muş Devlet Hastanesi'nde Bir İlk Gerçekleştirildi
15 yıl boyunca hastane hastane gezen Fatma Özbey, il dışında sonuç alamadığı ameliyatını Muş Devlet Hastanesinde gerçekleştirdi. Son yıllarda bilek ve parmaklarındaki ağrı şikayeti üzerine Muş Devlet Hastanesi’ne muayene olmak için giden Özbey, tetkik ve sonuçların ardından ameliyata alınarak başarılı bir operasyon geçirdi. Ameliyatın ardından açıklamalarda bulunan Muş Devlet Hastanesi Kalp Damar Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Metin Yılmaz, hastanın kendilerine parmaklarındaki şişlik ve ağrı şikayetiyle başvurduğunu söyledi.

Hastanın şikayetinin çocukluğundan bu yana olduğunu ifade eden Dr. Yılmaz, “Hastamız son birkaç yıl ağrının daha fazla olduğunu söylüyor. Son birkaç yıl içerisinde şikayetler artmış. Hastamız daha önce bu şikayetleri sebebiyle birçok dış merkeze başvurmuş ama orada yapılan değerlendirmelerde ameliyat olması gerektiği söylenmiş, fakat ameliyat yapılmamış. Biz hastayı muayene ettik ve değerlendirdik, dış merkezlerde yapılan tetkiklerini de inceledik ve ameliyat olmasına karar verdik. Hastamızda ameliyat olmaya karar verdi. Hastamızın rahatsızlığı Arteriyo-Venöz Malformasyon dediğimiz bir rahatsızlık. Bu rahatsızlığına sebep olan birçok noktada Arteriyo-Venöz Malformasyon dediğimiz uyuşma alanını başarılı bir ameliyatla tedavi ederek bu bölgeyi kapatıp ortadan kaldırdık. Hastamızda hemen ameliyat sonrası birinci günde çok belirgin bir iyileşme oldu” dedi.

“Parmaklarını kaybetme riski vardı”

Hastanın ameliyatta parmaklarını kaybetme riskinin olduğunu hatırlatan Dr. Yılmaz, “Ameliyatta sinir hasarı riski var, bir de ameliyat sırasında kullanılan yönteme göre ameliyat süresinin uzama riski var. Hastamızın elinde birçok yerde bu rahatsızlık irili ufaklı mevcut. Bu hastalık bir kılcal damar dediğimiz normal vücutta olmayan, fakat travma ve diğer çeşit faktörlere bağlı çocukluk çağında veya doğuştan olabilen bir rahatsızlıktır. Hastamızın asıl el ayası dediğimiz bölgesinde bu rahatsızlık vardı ve el bileği seviyesinde de eli besleyen 2 tane atar damarımız var. O atar damarlarda da bu rahatsızlık vardı. El ayasındaki, mikro düzeydeki kılcal damarına şu andaki teknolojiyle müdahale etmemiz imkansız. Biz asıl eldeki rahatsızlığa sebep olabilecek patolojinin özellikle el bileği seviyesinde olduğunu düşündük ve onlara müdahale edersek hastanın büyük ölçüde rahatlayacağını düşünüp bu şekilde ameliyatını yaptık. Hastamız ameliyat sonrası belirgin bir şekilde rahatlayıp toparlandı” ifadelerini kullandı.

“Ameliyat Muş’ta ilk defa yapıldı”

Ameliyatın Muş’ta ilk defa gerçekleştirildiğini kaydeden Dr. Yılmaz, “Ben daha önce Ankara’da bu ameliyatı yapmıştım, fakat burada ilk defa yapıyoruz. Ortalama ameliyat süremiz 3 saat civarında sürdü. Hastamızın elindeki şişlik bir an içersinde inmeyecek zamanla olacak bir şey” diye konuştu.

Rahatsızlığının 15 sene öncesine dayandığını ve bir türlü çözüm bulamadığını belirten hasta Fatma Özbey de, “İlk Diyarbakır Dicle Üniversitesi’ne başvurdum, orada ‘varis’ denildi. Varis eldiveni verildi kullandım daha kötü oldu. 2005 yılında Ankara Hacettepe Üniversitesi’ne gittim orada da doktor, ‘Bu yapısal bir şey, biz buna hiçbir şey yapamayız’ dedi.

Daha sonra İstanbul’a gittim. İstanbul’daki doktorda ‘ben sizin yerinizde olsam karışmam bu çok tehlikeli, başınız daha kötü belaya girer. Sakat olma riskiniz çok fazla’ diye oradan da o şekilde geldim. İzmir’de Ege Üniversitesi’nde el cerrahına göründüm, o da ‘Biz buna eskiden çok müdahale ediyorduk da şimdi ben bunu buradan alsam da başka yerden çıkar bunun bir tedavisi yok böyle yaşamaya alış’ dedi.

Antalya ve Malatya’ya da gittim, oralarda da bir sonuç alamadım. Tekrar Muş’a döndüm ve burada Metin Beye göründüm ‘ameliyat yaparız’ diyince bende burada ameliyat oldum. Şu anda çok iyiyim, eskiye nazaran elimdeki şişlikler indi. Parmaklarımı bükemiyordum şu anda, rahat bir şekilde bükebiliyorum. Biri dokununca acı çekiyordum şu anda böyle bir acı da yok” ifadelerini kullandı.

“Hekimlerimize güvenin ve tedavilerinizi burada yapın”

Muş Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Murat Kılıç ise, ameliyatı başarılı bir şekilde gerçekleşen hastaya ‘geçmiş olsun’ dileklerinde bulunarak, “Ameliyatı başarılı bir şekilde gerçekleştiren Kalp Damar Cerrahi Uzmanımız Metin Beye de teşekkür ediyorum bu konuda. Hastalarımız farklı tedaviler için farklı illere gitmeden önce hastanemize güvenmelerini istiyoruz. Muş Devlet Hastanesi’nde her türlü cerrahi operasyon yapabilecek donanımdayız. Ben buraya Elazığ Fırat Üniversitesi’nden geldim. Ameliyathane olarak da teknolojik olarak da diğer hastanelerin çok çok üzerindeyiz. Buradan hastalarımıza sesleniyorum, hekimlerimize güvenin ve tedavilerinizi burada yapın” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA