Manyas Gölü'nde Balık Bereketi

Gölyaka Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Palaz: 'Geçen sezon zarar etmiştik. Bu sezona bereketli başladık'

Gölyaka Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mehmet Palaz, baraj ve göllerdeki av yasağının kalkmasının ardından Manyas Gölü'ne açılan balıkçıların yüzünün güldüğünü belirterek, 'Geçen sezon zarar etmiştik. Bu sezona bereketli başladık.' dedi.

Palaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, baraj ve göllerde avlanma sezonunun 15 Haziran'da başlayıp 15 Mart'ta sona erdiğini ifade ederek, Manyas Gölü'ne Bandırma'nın Gölyazı Mahallesi'ndeki bölümünden açılan balıkçıların bu sezondan memnun olduğunu söyledi.

Sezonun durgun başladığını, ancak daha sonra balık popülasyonunun arttığını vurgulayan Palaz, son günlerde balıkçıların günlük ortalama 2,5 ton İsrail sazanı tuttuğunu kaydetti.

Palaz, kooperatif olarak geçen yılı zararla kapattıklarını belirterek, bu yıldan umutlu olduklarını ve kasım ayına kadar önemli ölçüde gelir beklediklerini aktardı.

Gölde yakalanan İsrail sazanının kilosunu 1,1 liradan Bandırma'daki bir şirkete sattıklarını anlatan Palaz, 'Onlar da Irak ve Suriye’ye ihraç ediyorlar. Manyas Gölü'nde, DSİ'nin uyguladığı yanlış su politikası nedeniyle artık sazan ve turna balığı kalmadı. DSİ, gölün kapaklarını zamanında açmadığından, balık yatakları bozuldu. Sadece, çok dirençli bir balık olup, geçimimizi sağladığımız, çamurlu topraktan bile beslenen İsrail sazanı kaldı.' diye konuştu.

Kooperatifin ikinci başkanı Cemil Kabak da balığın bu yıl bereketli olduğuna işaret ederek, 'Geçen yıl, hiç balık çıkmayınca zahmet çektik. Verim, şu anda iyi.' dedi.

Balıkçı Hasan Kabak da zararla kapattıkları geçen sezonun ardından bu yıl yüzlerinin biraz güldüğünü söyledi.

Geçen yıl Manyas Gölü'nden neredeyse hiç balık çıkmadığını dile getiren Kabak, 'Geçen yıl evde yemek için bile balığı zor tuttuk. Bu yıl, Allah'a şükür bereket çok yüksek.' ifadesini kullandı.

Kaynak: AA