'Kenya'da Polis, Müslümanları Hedef Aldı'

İnsan Hakları Gözlemevi, Kenya'da bu yıl düzenlenen terörle mücadele operasyonları sırasında, çoğunluğu Müslüman ve din adamlarından oluşan 34 kişinin 'zor kullanma sonucu ortadan kaybolduğunu' açıkladı.

İnsan Hakları Gözlemevi (HRW), Kenya'da bu yıl gerçekleştirilen terörle mücadele operasyonları sırasında, çoğunluğu Müslüman ve din adamlarından oluşan 34 kişinin 'zor kullanma sonucu ortadan kaybolduğunu' belirtti.

Londra merkezli HRW tarafından 'Ölümler ve Ortadan Kaybolmalar: Kenya'nın Kuzeydoğusu ve Nairobi'de Terörle Mücadelede Suistimaller' başlıklı 87 sayfalık rapor yayımlandı.

Raporda, Kenya'da bu yıl gerçekleştirilen terörle mücadele operasyonları sırasında, çoğunluğu Müslüman ve din adamlarından oluşan 34 kişinin 'zorla kaybedildiği' bildirildi. Raporda, Kenyalı yetkililerce tutuklanan 11 Somalilinin de ölü bulunduğu kaydedildi.

HRW yetkili direktörü Kenneth Roth, başkent Nairobi'de gazetecilere yaptığı açıklamada, Kenya'nın kuzeydoğu kesiminde güvenlik güçlerinin de müdahil olduğu iddia edilen bir dizi kaybolma vakasına rastlandığını söyledi.

Raporda 45 vakanın üzerinde durulduğuna işaret eden Roth, bu vakaların 11'inde cesetlere rastlandığını ifade etti.

Şu ana kadar elde edilen verilerin, buz dağının görünen kısmı olmasından korktuklarını dile getiren Roth, benzer birçok vakanın, bilinenden yaklaşık 3 kat fazla olduğunun kendilerine anlatıldığını belirtti.

Öte yandan, raporda elde edilen bulguların Kenya ordusu dahil olmak üzere diğer yetkililerle de paylaşıldığı ancak cevap alınamadığı kaydedildi.

- Yetkililerin isimlerini açıklamasını istedi

AA muhabirine konuşan polis sözcüsü Charles Owino ise Kenya'da yetkililerin dahil olduğu cinayet ve ortadan kaybolma iddialarını reddetti.

Owino, HWR'den söz konusu cinayetleri işlediklerinden şüphelenilen yetkililerin isimlerini açıklamasını istedi.

HRW, Kenya'nın terörle mücadelede ortakları ABD ve İngiltere başta olmak üzere uluslararası topluma, terörle mücadele operasyonları sırasında insan haklarını ihlal etmeme çağrısında bulunuyor.

Kenya güçleri, Somali'de Afrika Birliği Somali Misyonu (AMISOM) çerçevesinde, 2012'nin şubat ayından bu yana Eş-Şebab örgütünün kontrolündeki köy ile şehirlerde yaşayanların özgürleştirilmesi için operasyonlar yürütüyor.

'Zorla kaybedilme' terimi, uluslararası hukukta, kişilerin, devlet adına görev yapan veya devletin yetkilendirmesi, desteği ve bilgisiyle hareket eden kişi veya gruplarca tutuklanması, gözaltına alınması, kaçırılması veya başka herhangi biçimde özgürlüklerinden yoksun bırakılması, ardından söz konusu kişilerin kendi fiillerini reddetmeleri veya kaybolan kişinin nerede ve ne durumda olduğunu gizlemeleri, sonuçta kayıp kişinin hukukun koruması dışında kalması durumunu anlatmak amacıyla kullanılıyor.

Kaynak: AA