Gabon'da Devlet Başkanlığı Seçimi

Muhalif kesimler, sonradan Gabon vatandaşlığına geçtiği iddia edilen Devlet Başkanı Bongo'nun adaylığının iptali için Anayasa Mahkemesine başvurdu.

Batı Afrika ülkesi Gabon'da muhalif kesimler, gelecek ay düzenlenecek devlet başkanlığı seçimlerinde, sonradan Gabon vatandaşlığına geçtiği iddia edilen Devlet Başkanı Ali Bongo'nun adaylığının iptali için Anayasa Mahkemesine başvurdu.

Uluslararası Fransa Radyosu'nun haberine göre, Devlet Başkanı Bongo'ya muhalif tutumuyla bilinen eski Afrika Birliği Komisyon Başkanı Jean Ping ve eski Meclis Başkanı Guy Nzuba-Ndama, Devlet Başkanı'nın Nijerya'nın Biafra kentinde doğduğunu, Gabon vatandaşlığına ise sonradan geçtiğini ileri sürerek bunun Gabon Anayasası'nın 10. maddesine aykırı olduğunu iddia etti.

Bunun üzerine muhalifler, 9 Temmuz'da Milli Seçim Komisyonu Bürosuna (CENAP) adaylık başvurusunu yapan Bongo'nun adaylığının iptali için Anayasa Mahkemesine başvurdu.

Mahkemenin, başvuru hakkındaki kararını bu hafta açıklaması bekleniyor. Ülkede devlet başkanlığı seçimi 27 Ağustos'ta yapılacak. Bongo, 2009'da bu göreve seçilmişti.

Kaynak: AA