Bursa İl Sağlık Müdürü Akan Açıklaması

'Özellikle kalp ve hipertansiyon rahatsızlıkları bulunanlar ve yaşlılar yüksek sıcaklıklarda serin ortamları tercih etmeli.'

Bursa İl Sağlık Müdürü Özcan Akan, özellikle kalp ve hipertansiyon rahatsızlıkları bulunanlar ile yaşlıların sıcak havalarda serin ortamları tercih etmeleri gerektiğini söyledi.

Akan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aşırı sıcakların 'güneş çarpması, bitkinlik, kramp, güneş yanığı, sıcak döküntüsü, ciltte kırışma, gözde katarakt gelişimi, deri kanseri ve güneş lekeleri' gibi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtti.

Güneş ışınlarına direkt maruz kalıp, dışarıda fazla vakit geçirenlerde güneş çarpması sıkıntısının yaşandığını anlatan Akan, bu gibi bir durumda kişinin vücut sıcaklığının çok kısa bir sürede 40-41 derece üstüne çıkabileceğini belirtti.

Akan, güneş ve sıcak çarpması acil tedavi edilmediği taktirde kişide kalıcı hasara hatta ölüme sebep olabileceğine dikkati çekerek, 'Özellikle kalp ve hipertansiyon rahatsızlıkları bulunanlar ve yaşlılar yüksek sıcaklıklarda serin ortamları tercih etmeli. Aşırı sıcaklarda kan basıncı artabilir. Kalp hastası olanlar kavurucu sıcakların hakim olduğu günlerde soğutulmuş ortamlarda kalmayı tercih etmeli, doktor kontrollerini sıklaştırmalı ve sıvı kaybının önüne geçebilmek için günde en az 8 ile 10 bardak arası su içmeye özen göstermeli.'' dedi.

Özellikle bu aylarda kişilerin aşırı yağlı besinlerden uzak durması gerektiğini belirten Akan,''Sıcak havalarda yeterli ve dengeli beslenme kişinin sağlığı açısından çok önemli. Vatandaşlarımız yaz aylarında yağlı besinlerin ve yağlı kızarmaların tüketiminden mümkün olduğunca kaçınmalı. Alınan tüm besinlerin üretim ve son kullanma tarihlerine bakılmalı ve özellikle çabuk bozulan et ve süt gibi ürünler dışarıda fazla bekletilmemeli.'' değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA