Vekiller zorla ifadeye götürülmeyecek

Savcılık tarafından ifadeye çağrılan vekiller hakkında, ifade almadan da dava açılabilecek.

Vekiller zorla ifadeye götürülmeyecek
Vekiller zorla ifadeye götürülmeyecek
Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliği uyarınca 152 milletvekiline ait 799 dosya savcılıklara gönderilmişti. Savcılıklar, aralarında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da bulunduğu 152 vekile ait dosyaları işleme koydu. Savcılıklar, dokunulmazlıkları kaldırılan vekilleri ifadeye çağırmaya başladı.

Bu çerçevede savcılıklar, ifade çağrısına uymayan vekiller hakkında zorla getirme tedbirine başvurabilecekti.

90'LI YILLARDAKİ GÖRÜNTÜLER
Savcılıkların, 90 yıllarda ortaya çıkan görüntülerin (DEP'li milletvekillerinin Meclis'ten alınarak zorla ifadeye götürülmesi) yinelenmemesi için önemli bir karar aldığı ortaya çıktı.

Habertürk'ün haberine göre; Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu HDP'lilere gönderilen “şüpheli çağrı kâğıdı”nda bazı değişiklikler yapıldı. İfade çağrısına uyulmazsa “zorla getirme” tedbiri uygulanacağına ilişkin uyarıya, çağrı kâğıtlarında yer verilmedi.

İFADE ALMADAN DAVA AÇILACAK
Savcılıklar, zorla getirme tedbirine başvurmayacak. Savcılıklar, çağrıya uymayan vekiller hakkında ifadelerini almaksızın dava açabilecek ya da takipsizlik kararı verebilecek. Dava açılan vekiller hakkında gerek görülürse mahkemeler tarafından tutuklama kararı verilebilecek.

Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu HDP'li milletvekillerine, savcılıkların gönderdiği “şüpheli çağrı kâğıdı” ulaştı. Demirtaş ve diğer HDP'liler, ifade vermeye gitmeyeceklerini belirtti. HDP'liler, 1990'larda DEP'li vekillere yapılan uygulamanın bugün kendilerine yapılmak istendiğini savundu. DEP'li Leyla Zana, Hatip Dicle, Mahmut Alınak ve Selim Sadak, 1991 seçimlerinde TBMM'ye girmişti. Leyla Zana'nın Kürtçe yemin etmesinin ardından soruşturma başlatılmış; Zana, Dicle ve Doğan 4 Mart 1994'te Meclis'e giren polis tarafından zorla gözaltına alınmıştı.