Çemişgezek'te Organik Dut Üretimi Yaygınlaşıyor

Tunceli’nin Çemizgezek ilçesinde organik dut üretiminin yaygınlaşması için çalışmalar sürüyor.

Çemişgezek'te Organik Dut Üretimi Yaygınlaşıyor
Çemişgezek ilçesinde organik tarım denetimleri başladı.

Denetimler sonucunda üretim teknikleri uygun bulunan üreticiler, organik tarım sertifikasına sahip olmakla birlikte, çeşitli devlet teşviklerinden faydalanabiliyor. Bu çerçevede, Çemişgezek Ulukale dutu üreticileri, üretimlerini organik olarak yaygınlaştırmaya devam ediyor. Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olan ORSER kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşunun Organik Tarım Kontrolörlerinden Kamil Karataş, kuruluşlarıyla sözleşme imzalayarak, organik dut yetiştiriciliğini sürdüren üreticilerin kontrol işlemlerini yürütmek için Çemişgezek’te çalışma başlattıklarını belirtti.

Çemişgezek ilçesi Ulukale köyünde yetiştirilen dutun haklı bir üne sahip olduğunu belirten Karataş, “Çemişgezek ilçemizde yetişen Ulukale ismiyle ün yapmış bembeyaz kuru dutları, pestili ve pekmeziyle haklı bir üne sahiptir. Çemişgezek’te bulunan asırlık dut ağaçları, dut yetiştiriciliğinin geçmişi hakkında ipuçları vermektedir. Bu bölgeye adapte olmuş ağaçlarda, çok kaliteli yerel kuru dut çeşitleri üretilmektedir. Bölgenin mikro klima özelliğinin de dutların kalitesi üzerinde ciddi etkisi bulunmaktadır. Bu bölge, tüm çevresel kirlilikten tamamen uzak, el değmemiş doğasıyla organik tarım faaliyetlerini yürütmek için oldukça ideal bir niteliktedir. Burada yaygın olarak yapılan dut yetiştiriciliğinde her hangi bir kimyasal gübre ya da ilaç kullanılmamaktadır. Yüzyıllardır süre gelen bu geleneksel yetiştiriciliği yapan üreticiler ürünlerinin organik olarak belgelenmesini talep etmektedirler. Biz sadece üretim ve yetiştiricilik şartlarıyla sınırlı kalmayarak, ürünlerin kurutulma şartları, depolanması ve tüketiciye ulaştırılmasına kadar olan sürecini denetime tabi tutuyoruz. Yaptığımız denetimlerde yetiştiricilik döneminde herhangi bir kimyasalın kullanılıp kullanılmadığını ve ayrıca kurutma, eleme ve depolama aşamalarında ürüne herhangi bir bulaşmanın olup olmadığını kontrol ediyoruz. Ürünlerden numuneler alarak analiz yaptırmak üzere Akredite laboratuvarlara gönderiyoruz. Üreticilerimize organik tarım sertifikasını da buna göre veriyoruz” dedi.

“Sertifikanın önemi büyük”

Organik Tarım Sertifikalı üretimin önemine değinen Karataş, “Organik kontrol ve sertifikasyon işlemleri bölgede yetiştirilen dutun kalitesinin belgelenmesine olanak sağladığı gibi üreticilerin bu alanda farklı avantajlardan da yararlanmasını sağlayacaktır. Organik tarım sertifikasına sahip olmak pazarda üreticilere ürünlerinin daha iyi fiyata satmalarına, ürünün ihraç edilebilmesine imkan vereceği kuşkusuzdur. Ayrıca, organik dut üretimi yapan üreticiler 2016 yılı itibariyle diğer tarımsal desteklere ilave olarak, dekara 70 TL. Destekleme almaktadırlar. Ziraat Bankası tarımsal kredilerde organik tarım üreticilerine yüzde 50 faiz indirimi sağlamaktadır. Ve en önemlisi de organik tarım üreticilerinin kırsal kalkınma ve AB projelerinde öncelikli faydalanma fırsatı bulacaklardır” diye konuştu.

Kaynak: İHA