Lübnan'daki Suriyeli Mülteci Çocuklar

İnsan Hakları Gözlemevi, Lübnan'da yaşayan 250 bin civarında Suriyeli mülteci çocuğun örgün eğitim alamadığını açıkladı.

Suriye'de devam eden iç savaş nedeniyle Lübnan'a göç etmek zorunda kalan Suriyeli mültecilerden okul çağındaki yaklaşık 250 bin çocuğun örgün eğitim alamadığı bildirildi.

Londra merkezli İnsan Hakları Gözlemevi (HRW) tarafından yayımlanan 'Lübnan'daki Suriyeli Mülteci Çocukların Eğitimi Önündeki Engeller' isimli raporda, Lübnan'da kayıtlı 1,1 milyon Suriyeli mültecinin 500 binini okul çağındaki çocukların oluşturduğu belirtildi.

Lübnan'ın Suriyeli çocuklara devlet okullarında eğitim görme izni vermesi önemli bir gelişme olarak vurgulanırken bazı okulların buna uymadığı ifade edildi.

Rapora göre, 2015-2016 eğitim döneminde, Lübnan vatandaşı olmayan 158 bin çocuk devlet okullarında, 87 bin çocuk ise özel ve yarı özel okullarda eğitim gördü. Okul çağındaki 500 bin Suriyeli çocuğun neredeyse yarısının ise devlet okullarında eğitim görme izni olmasına rağmen eğitim alamadığı kaydedildi.

Yaklaşık 250 bin Suriyeli çocuğun eğitimden uzak olmasının başlıca nedenleri, Lübnan'ın sınırlı kaynakları, Suriyelilere oturum izni verilmesi konusunda hükümetin izlediği siyaset ve Suriyeli çocukların çalışmak zorunda kalması şeklinde sıralandı.

Suriyeli ailelerin çocuklarını okullara gönderebilmesi ve Lübnan'ın devlet okullarını kuvvetlendirmesi için daha fazla yardıma ihtiyacı olduğu belirtilen 87 sayfalık raporda, 5 yıldır Lübnan'da bulunan Suriyeli çocukların önemli bir kısmının sınıflara dahi adım atmadığı bilgisi paylaşıldı.

Lübnan'da BM rakamlarına göre 1,1 milyon Suriyeli mülteci bulunuyor. Lübnan makamları ise bu rakamın 1,5 milyon olduğunu ifade ediyor.

Kaynak: AA