Kerry - Jonson Ortak Basın Toplantısı

ABD Dışişleri Bakanı Kerry: 'Londra'ya İngiltere arasındaki özel ve kopmaz ilişkiyi teyit içinde geldim' 'ABD güçlü bir İngiltere’ye bağımlıdır. Ama AB ile yakın bir ilişki içinde olmaya da bağımlıyız' İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson: 'İngiltere’nin profilini onu daha büyük bir küresel millet haline getirerek yeniden şekillendirmek istiyoruz'

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ülkesi ile İngiltere arasındaki ilişkiyi 'özel ve kopmaz' diye nitelendirerek, 'ABD güçlü bir İngiltere’ye bağımlıdır.' dedi.

Kerry, temaslarda bulunmak üzere geldiği Londra'da, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson’la görüştü. Görüşmenin ardından yapılan ortak basın toplantısında konuşan Kerry, iki ülke arasındaki ilişkileri 'özel ve kopmaz' diye nitelendirdi.

İki ülkedeki hükümet değişimlerinin bu ilişkiyi etkilemesinin söz konusu olmadığını belirten Kerry, 'Bugün Londra’ya ABD ve İngiltere arasındaki özel ve kopmaz ilişkiyi teyit içinde geldim.' ifadesini kullandı.

İngiltere’nin AB’den ayrılması (Brexit) sonucu çıkan referanduma da değinen Kerry, ayrılma sürecinin mümkün olduğunca pürüzsüz olmasını ve İngiltere ile AB arasında işbirliğine dayalı bir ilişkinin devam etmesini umduklarını kaydetti.

'ABD güçlü bir İngiltere’ye bağımlıdır.' ifadesini kullanan Kerry, 'Ama AB ile yakın bir ilişki içinde olmaya da bağımlıyız.' dedi.

İngiltere’nin AB’den ayrılmasından önce resmi bir ticaret anlaşması yapmalarının 'fiziken imkansız' olduğuna dikkat çeken Kerry, ancak iki ülke arasında bu konuda gayriresmi görüşmelere ise daha erken başlanabileceğini söyledi.

- 'Daha dışa dönük İngiltere'

İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson da ülkesi ile ABD arasındaki özel ilişkinin 'güçlü ve hayati' niteliğini koruduğunu belirterek, 'Karşılıklı çıkarlarımızı takibe ve ortak sorunlarımızı çözmeye yönelik gayretlerimize devam edeceğiz' dedi.

AB’den ayrılmasının İngiltere için dünya sahnesinden çekilmesi anlamına gelmeyeceğini vurgulayan Johnson, 'İngiltere’nin profilini onu daha büyük bir küresel millet haline getirerek yeniden şekillendirmek istiyoruz. Dünya sahnesinde her zamankinden daha aktif, daha dışa dönük, daha enerjik bir İngiltere istiyoruz.' diye konuştu.

Johnson bakanlığa gelmeden önce aralarında ABD Başkan Adayı Hillary Clinton’ın da yer aldığı dünya siyasetçileri hakkındaki aşağılayıcı sözlerini hatırlatan ve bunlarla ilgili özür dileyip dilemeyeceğini soran bir gazeteciye, 'Korkarım yazdığım ve şu veya bu şekilde yanlış yorumlanmış o kadar çok şey var ki, dünya çapında bir özür turuna çıksam çok uzun zaman alırdı.' yanıtını verdi.

Yazdıklarının bağlamından koparıldığını savunan Johnson, 'Çoğu insan bu sözleri ait oldukları bağlamda okursa gerçek anlamlarını görebilir.' dedi.

- 'Sadist hemşire'

Johnson, geçen aylarda İngiltere’yi ziyaret ederek dönemin başbakanı David Cameron’ın AB’de kalma kampanyasına destek açıklayan Obama’nın ailesinin 'Kenya kökeni'ni hatırlatmış ve bu nedenle Britanya İmparatorluğuna düşman olabileceğini iddia etmişti.

ABD'nin Başkan adaylarından Hilary Clinton için 'akıl hastanesinde çalışan sadist bir hemşireye benziyor.' diyen Johnson, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ilgili de Spectator dergisinde ağır hakaretler içeren bir 'şiir' kaleme almıştı.

Basın toplantısı sırasında Kerry ile Johnson arasında ilginç diyaloglar da yaşandı. Kerry’nin, ABD’nin Brüksel Büyükelçisinin Oxford’dan arkadaşı olan Johnson hakkında 'çok akıllı ve yetenekli bir adam' dediğini aktarması üzerine Johnson, 'Harika! Bu da bana yeter. Sanırım burada kessek iyi olur.' dedi. Kerry de bunun üzerine, “İşte buna diplomasi diyoruz” ifadesini kullandı.

- Suriye toplantısı

Kerry ve Johnson, basın toplantısının ardından Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni Silveri ve AB Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile bir araya geldi. Toplantıda Suriye’deki Çatışmaların Sonlandırılması Anlaşması'nın, insani durumun ve BM destekli müzakerelerin yeniden başlaması için ihtiyaç duyulan koşulların ele alınacağı bildirildi.

Kerry ve Johnson’ın bu akşam Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden muhatapları ile akşam yemeğinde bir araya geleceği ve Yemen sorununun görüşüleceği açıklandı.

Kerry, Londra’da Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile de görüştü.

Londra temasları kapsamında İngiltere’nin yeni başbakanı Theresa May’le de Downing Street’teki başbakanlık ofisi 10 Numara’da görüşen Kerry’nin, binaya girerken kafasını kapıya çarpması İngiliz basınında geniş yer buldu.

Kaynak: AA