GAP Enerji Verimliliği Danışmanlık Ve Kuluçka Merkezi Binasına Sertifika

Alman Pasif Ev Enstitüsünden EnerPHit sertifikası alan bina, Türkiye'de bu sertifikayı kendi sınıfında alan ilk bina oldu.

Gaziantep'teki GAP Enerji Verimliliği Danışmanlık ve Kuluçka Merkezi binası, Türkiye'de tadilat görmüş yapı kategorisinde Alman Pasif Ev Enstitüsünden EnerPHit sertifikası aldı.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programından (UNDP) yapılan yazılı açıklamaya göre, merkez, sanayi ve bina sektörlerinde enerji verimliliğinin sürdürülebilir bir şekilde artırılması amacıyla, 'Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Artırılması' projesi kapsamında kuruldu. Proje, Kalkınma Bakanlığı Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (GAP BKİ) tarafından UNDP'in teknik desteğiyle yürütülüyor.

Gaziantep Sanayi Odası ve Gaziantep Üniversitesinin de desteğiyle kurulan Enerji Verimliğili Danışmanlık ve Kuluçka Merkezi, sanayi tesislerinde ve binalarda enerji verimliliğinin artırılması için etüt çalışmalarının yapılmasında, danışmanlık hizmetlerinin sağlanmasında ve sektörde istihdam yaratılmasında önemli bir rol oynuyor.

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesinde bulunan binada merkezin ana işlevine uyumlu olacak ve örnek teşkil edecek bir tadilat çalışmasıyla enerji verimliliği yükseltildi.

Tüm yapısal, mekanik ve elektrik tasarımın Alman Pasif Ev Enstitüsünün EnerPHit kriterlerine göre gerçekleştirdiği tadilat sonrasında, ısınma giderinde yüzde 87, genel enerji giderlerindeyse yüzde 75 oranında tasarruf sağlanıyor. Tadilat sonrasında yürütülen ölçüm ve modelleme çalışmaları, uygulamanın EnerPHit standartlarını sağladığını gösterdi. Merkez binası Türkiye'de bu sertifikayı kendi sınıfında alan ilk bina oldu.

Pasif Ev, Almanya'da 1991 yılında geliştirilen ve uluslararası anlamda tanınan bir enerji-verimli bina sınıflandırması. Alman Pasif Ev Enstitüsünün geliştirdiği EnerPHit standardının uygulanmasıyla, binaların enerji verimlilikleri yükseltilebiliyor.

Türkiye'de yalıtımsız binaların ısıtılması için metrekare başına yıllık enerji tüketimi 300-350 kilowat/saat arasında ve bu değer EnerPHit standartları çerçevesinde onarılmış bir binaya göre 15 kat daha fazla. GAP Enerji Verimliliği Danışmanlık ve Kuluçka Merkezi binasında yürütülen tadilat çalışmasında, ısınma amaçlı enerji tüketiminin metrekare başına yılda 19 kilowat/saat düzeyinde kalması hedeflendi.

Bu yüksek enerji etkinliğini sağlamak amacıyla, bina duvarlarında ısı yalıtımı uygulaması yapıldı, pencerelerde üçlü cam kullanıldı, hava sızdırmazlığı sağlandı. Hava kaynaklı ve güneş enerjisi destekli ısı pompasıyla LED aydınlatma sistemleri devreye alındı.
Kaynak: AA