Irak'taki Siyasi Gelişmeler

İslami Dava Partisi lideri ve eski Irak Başbakanı Maliki, KYB ve Goran Hareketi ile Irak'taki bazı köklü sorunların çözülmesi için ortak hareket etme kararı aldı.

İslami Dava Partisi lideri ve eski Irak Başbakanı Nuri Maliki, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Goran (Değişim) Hareketi ile Irak'taki bazı köklü sorunların çözülmesi için ortak hareket etmeye karar verdiklerini duyurdu.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Süleymaniye kentinde önce eski Irak Cumhurbaşkanı KYB Genel Sekreteri Celal Talabani'yi ziyaret eden ve daha sonra KYB ve Goran Hareketi'nin politbüro üyeleri ile ayrı ayrı bir araya gelen Maliki, görüşmelerin ardından KYB Politbüro Sorumlusu Mela Bahtiyar ile ortak bir basın toplantısı düzenledi.

IKBY ve Bağdat'ta meydana gelen olayların karşılıklı olarak birbirini etkilediğini belirten Maliki, Irak'ın zor süreçten geçmeye devam ettiğini ve bu zorlukların atlatılmasıyla sorunların çözülmesi için yeni olumlu bir atmosfere ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Terör örgütü DAEŞ'in artık elinde tuttuğu bölgeleri kontrol edemediğini dile getiren Maliki, yavaş yavaş militanların kaçtığını söyleyerek şunları ifade etti:

'Kısa bir sürede bu örgütün sonu gelecektir. Önümüzdeki en önemli zorluk, DAEŞ'in ortadan kaldırılması değil. Irak'taki siyasi partiler arasındaki ilişkiler ve sorunlardır. Aynı zamanda, ülkedeki güvenliğin sağlanması bizim (Bağdat) ve Kürdistan arasındaki önemli ilişkiye bağlıdır. Bu ziyaretlerin artması halinde sorunların çözülmesi ihtimali de artıyor. Uzun bir süredir çözülmeyi bekleyen stratejik sorunların çözülmesi için KYB ve Goran hareketi ile ortak hareket etmeye karar verdik.'

KYB'li Bahtiyar ise Dava Partisi ve kendileri arasında yapılan anlaşmanın içeriğine değinerek, Irak'ın içinde olduğu siyasi, iktisadi ve güvenlik sorunlarının olgun adımlar atılarak çözülmesi için birlikte hareket etme kararı aldıklarının kaydetti.

Dava Partisi ve KYB'nin Baas Rejimi'ne karşı verdiği ortak ve tarihi bir mücadele olduğunu söyleyen Bahtiyar, 'Kürtlerin, Irak'taki Şiilerle ortak stratejik ilişkisi var. Sorunların çözülmesi için bir araya gelip görüşmemiz lazım. Aksi takdirde hiçbir sorunu çözemeyiz.' dedi.
Kaynak: AA