Macaristan'da Yaşayan Türk Vatandaşları Darbe Girişimini Protesto Etti

Macaristan’da yaşayan Türk ve Azerbaycan vatandaşları dün gece Türkiye’de yaşanan darbe girişimini protesto etti.

Macaristan'da Yaşayan Türk Vatandaşları Darbe Girişimini Protesto Etti
Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Macaristan bölge başkanlığı tarafından organize edilen protesto gösterisi Macaristan’ın başkenti Budapeşte’deki Türkiye Büyükelçiliği önünde düzenlendi.

Protesto gösterisine Macaristan’daki sivil toplum örgütlerinin yanı sıra Türk ve Azerbaycan vatandaşları katıldı.

Budapeşte’de yağan sağanak yağmura aldırmadan Türkiye Büyükelçiliği önünde toplanan yaklaşık 100 Türk vatandaşı, dev bir Türkiye bayrağı astı. Bayrağın hemen üstünde ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafının olduğu flama yer aldı.

Türkiye Büyükelçiliği Budapeşte Maslahatgüzarı Alattin Temür vatandaşlara yaptığı konuşmada, dün gece Türkiye’de yapılan demokrasi dışı darbe girişiminin başarıyla atlatıldığını, darbe girişimini protesto ettikleri için topluluğa teşekkür etti.

Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan lehine slogan atan kalabalık topluluk önce İstiklal marşını okudu. Ardından UETD Macaristan Gençlik Kolları Başkanı Halil Yıldırım İngilizce, başkan Mehmet İnceoğlu ise Türkçe darbeyi protesto eden basın bildirisini okudu.

Başkan İnceoğlu, UETD’nin Türk halkına yönelik gerçekleştirilen terör girişimini lanetlediğini, uluslararası kamuoyuna Türkiye ile dayanışmaya davet ettiğini, Cuma günü akşam saatlerinde Türkiye’de ordu içerisinde bir grup tarafından darbe girişimine girişildiğini, komuta zinciri içinde olmayan cuntacı bir grubun yetkilerini aşarak yönetimi ele geçirdiklerine dahil bildiriyi kamu oyuyla paylaştığını belirtti.

İnceoğlu, Silah zoru algı operasyonları ve insanların medya yoluyla korkutulmaya çalışıldığı darbe teşebbüsünün Türk halkının cesareti ve dik duruşu sayesinde bertaraf edildiğini, bu terör eyleminin demokrasiye insan haklarına ve Türkiye Cumhuriyeti’nin anayasal düzenine karşı yapılmış bir darbe girişimi olduğunu söyledi.

İncaoğlu, ‘‘Türk halkı demokrasiyi savunarak meydanlara inmiştir. Avrupa’nın birçok şehrinde Türk kökenli insanlar, Türk dostları, Türk temsilcilikleri önünde demokratik hak iradesi özgürlük ve Türkiye’nin bağımsızlığı için ayağa kalkmış, yüzde 52’lik bir oy oranıyla halk tarafından seçilmiş olan Cumhurbaşkanı’nı desteklemiştir. Darbeciler Türk halkı önünde hesap vereceklerdir. Bu süreçte vatanı için hayatını kaybeden demokrasi şehitlerine Allah’tan rahmet Türk halkına baş sağlığı diliyoruz’’ diye sözlerini tamamladı.

Protestoya katılan Macaristan Macar-Türk Ticaret Odası Genel Sekreteri Mustafa Sezen, maalesef Türkiye’de yine bir darbe girişiminde bulunulduğunu, ticaret odası olarak bunu şiddetle kınadıklarını, bu şekildeki girişimlerin Türkiye’ye hiçbir katkı sağlamayacağını, bir daha olmamasını temenni ettiklerini, darbe girişimine katılanların da en kısa zamanda gerekli cezaları görmesini istediklerini kaydetti.

Protesto gösterisinde son olarak konuşan 30 yılı aşkın bir zamandır Macaristan’da yaşayan Türk işadamı Orhan Yaşar ise, şehitlere ve şehit yakınlarına başsağlığı dilediğini, ülkemize ve demokrasiye yapılmış bir hareketin yaşandığını, yapanların mutlaka cezalarını çekmesi gerektiğinden emin olduklarını belitti. Yaşar, hükümetin bu işin üstesinden geleceğine de inandıklarını, halkın her zaman bu hükümetle ve bu devletin yanında olduğunu, kendilerinin de ellerinden gelen tepkiyi gösterdiklerini kaydetti.

Kaynak: İHA