Özel Temsilci Kubis'ten, Irak'a Daha Fazla Destek Talebi

Birleşmiş Milletler (BM) Irak Özel Temsilcisi Jan Kubis, BM Güvenlik Konseyi (BMGK) üyelerine yaptığı çağrıda Irak'a 'kritik anında' daha fazla destek verilmesini istedi.

BM Genel Sekreteri'nin UNAMI raporuyla ilgili BMGK'ya brifing veren Kubis, üye ülke büyükelçilerini Irak'taki en son gelişmeler hakkında bilgilendirdi.

Konuşmasında, 20 Temmuz'da ABD'nin başkenti Washington'da düzenlenmesi planlanan bağışçılar konferansının uluslararası toplumun, istikrarlı ve barışçıl bir Irak konusundaki bağlılıklarının bir işareti ve Irak halkının DAEŞ'le mücadelesinin ve fedakarlığının tanınması olduğunu bildiren Kubis, 'Bu kritik anında Irak'ın daha fazla desteğe ihtiyaçı var.' dedi. Kubis ayrıca, Irak halkının samimi bir değişime ihtiyacı olduğunun altını çizerek, BMGK'dan destek istedi.

DAEŞ'in karşı Felluce ve Kayyara'da verilen mücadelede stratejik zaferler kazanıldığını bildiren Kubis, Iraklıların bu grubu yenebileceği konusundaki yeteneğini ispatladığını belirtti.

DAEŞ'le mücadelede ilerleme sağlanırken, Irak'ın güvenlik kurumlarının reformu ve devletin silahlı gruplara karşı tam kontrolü sağlamasından emin olunmasının öncelikli konu haline geldiğini bildirdi.

- 'İnsani durum daha da bozuldu'

Irak'taki insani durumun Felluce operasyonlarından bu yana daha da bozulduğunu bildiren Kubis, Anbar'da 640 bin kişinin yerlerinden olduğunu ve 10 milyon Iraklı'nın insani yardıma ihtiyacı olduğunu olduğunu kaydetti.

Musul'un kurtarılması için yapılan nihai bir operasyonun 2016 yılında daha fazla ve hassas insani krize neden olabileceğini bildirirken, bir milyar dolarlık ek bir yardıma ihtiyaç olabilebileceğini kaydetti. Kubis, Irak için şu andaki 861 milyon dolarlık insani yardımın Irak'ın sadece yüzde 38'ine ihtiyacını karşıladığını bildirdi.

Kubis ayrıca, Musul'un kurtarılması operasyonları devam ederken, Irak Başbakanı Haydar el-Abadi'nin BM destekli insani operasyonlara öncelik verilmesindeki çabalarını memnuniyetle karşıladığını bidirdi.

Kubis şunları söyledi:

'Uluslararası toplum yardım sunmaya hazır iken, Iraklılar, Iraklıların hayatlarını iyileştirilmesi yolunda, sağlam ekonomik, kurumsal ve yolsuzlukla mücadele eden reformları uygulamaları gerekir.'

BMGK dönem başkanı Japonya'nın BM Daimi Temsilcisi Koro Bessho da toplantının sonunda yaptığı açıklamada, BMGK'nın Irak Hükümeti'nin terörizmle savaşta desteklenmesi konusunda birlik olduğunu bildirdi.

Kaynak: AA