Mobilyacılıkta Belgesiz İşçi Çalıştırmak Yasaklandı

Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan mobilya sektöründeki işçilerin belgelenmesi için İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği (İMOS), Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü arasında protokol imzalandı.

Mobilyacılıkta Belgesiz İşçi Çalıştırmak Yasaklandı
6331 sayılı kanunda yer alan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfa sahip mobilya sektöründe belgesiz personel çalıştırma müddetinin sona ermesiyle birlikte işçiler artık eğitime tabi tutulacak. Eğitimden geçmeden işçi çalıştıran firmaya belgesiz çalışan her işçi için 500 lira ceza kesilecek.

Milli Eğitim Müdürlüğünde düzenlenen protokol imza törenine İnegöl Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Burhanettin Özdemir ve İMOS Başkanı Yavuz Uğurdağ katıldı.

Bilican, “6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu kapsamında Mobilya Sanayicileri Derneği ile Halk Eğitim Merkezi arasında bir mesleki eğitim çalışma protokolü imzalayacağız. Firmalarımız iş sağlığı ve güvenliği açısından çalıştırdıkları elemanları, eğer ellerinde yeterli belgeleri yoksa eğitmen zorundalar. Bu kapsamda bizde Milli Eğitim olarak, mobilya işçilerine bu kursları vermekteyiz. İMOS ile Halk Eğitim Merkezimiz arasında imzalanan protokol kapsamında mobilya sektöründe çalışan işçilere eğitimler verilecektir. Eğitimler sonucunda da çalışanlar yeterlilik belgelerini alacaklar. Bu eğitimler 40 saat verilecek. Eğitimlerin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

EĞİTİM ALMAYANLARA CEZA

İMOS Başkanı Yavuz Uğurdağ ise, “6331 sayılı tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde belgesiz personel çalıştırma süresi 26 Mayıs 2016 tarihinde sona ermişti. Artık bu konuyla alakalı denetimler başlayacak. Yapılacak denetimlerde iş müfettişleri firmaya belgesiz çalışan her personel için 500 lira ceza kesecek. Ancak biz İMOS olarak konunun daha kurumsal bir alt yapıya oturması için Halk Eğitim Merkezi ile protokol imzalamayı uygun gördük. Bu protokolle firmalarımız Halk Eğitim Merkezi ile irtibata geçerek süreçlerini başlatabilirler. Belgesiz çalışan personeller için firmaların çalışanlarına 40 saat kurs eğitim verdirmesi gerekiyor. Kurslar mobilya imalatı, ahşap iskeleti imalatı ve üst yüzey işlemeciliği ve mobilya döşemeciliği kursları şeklinde olacak” dedi.

Kaynak: İHA