Gerze Sakin 'Şehir Olma' Yolunda

Gerze Belediyesi tarafından Gerze Cittaslow (Sakin Şehir) Uyum Süreci Projesi kapsamında tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Gerze Sakin 'Şehir Olma' Yolunda
Gerze Belediyesi Sedat Işıdı Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen tanıtım toplantısında Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı yaptığı konuşmada, “Cittaslow olma sürecinin tamamlanmasıyla yavaş şehir kimliğine bürünen ilçede hatırı sayılır ölçüde yerli ve yabancı turist artışı, amaca uygun tesisleşme, diğer illere örnek teşkil etme, cazibe merkezi haline gelme, istihdam olanaklarının artması ve sosyal refahın olabildiğince yükseltilmesini sağlayacaktır. Gerze; ülke turizminden özellikle iklim koşulları ve alt yapı eksiklikleri tesisleşme gibi nedenlerden hak ettiği payı alamamaktadır. Ancak Cittaslow oluşumunun sağlanması ve uyum sürecinin tamamlanmasıyla yavaş şehir kimliğine bürünen ilçe cazibe merkezi haline gelecek ilçeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin artması, alternatif turizm imkanının sağlanmasıyla amaca uygun tesisleşme, istihdam olanaklarının ve amaca uygun ürün yetiştiriciliğinin teşvik edilmesi arttırılmasıyla sosyal refahın artırılması yönünden bölge ekonomisine yönelik tehdit ve riskler ortadan kaldırılacaktır. Gerze; geleneklerin ve kültürel mirasın yaşatıldığı, şehir dokusunun, mimarisinin ve tarihsel değerlerinin korunduğu, plansız yapılaşmanın olmadığı, süper marketlerin ya da tüketim çılgınlığının temsilcileri AVM’lerin yer almadığı, alışverişin butiklerden ya da bakkallardan yapıldığı, ulaşımının otomobiller yerine bisikletler ile sağlandığı ve sadece tüketmeyen, aynı zamanda üreten ‘yavaş şehir’ olmak amacımız. Aynı zamanda, nüfusu 50 binin altında olan yavaş şehirler, sürdürülebilirlik ve ekoloji alanlarında bilimin son buluşlarından faydalanarak geçmişten kalan kentsel öğeleri korumayı amaçlıyor. Bu amaç doğrultusunda Gerze’yi yavaşlatıyoruz” dedi.

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ise, “Artık sürdürülebilir bir dünyada yaşamıyoruz. Bunu nereden anlıyoruz? 68 kişi dünyanın ürettiği toplam değerin yüzde 50’sinden fazlasına sahip. Dolayısıyla insanlık bu süreçte bir çare arıyor. İşte cittaslow küçük bir başkaldırı gözükse de arkasında böyle bir kriter var. Cittaslow 3 temel yaşam modeli sunuyor: Doğaya sahip çıkma, tarihe sahip çıkmak, bilim ve sanattan faydalanmak. Gerze gerçekten bunu hak eden bir kent onun için emek veren herkese şükranlarımı sunmak istiyorum” diye konuştu.

Kaynak: İHA