TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Yeneroğlu Açıklaması

'Diasporada yaşayan vatandaşlarımız ve tarihi, kültürel bağlarımız olan topluluklarımızla ilişkilerimiz Anayasamızda yeniden tanımlanmalıdır'.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, 'Diasporada yaşayan vatandaşlarımız ve tarihi, kültürel bağlarımız olan topluluklarımızla ilişkilerimiz Anayasamızda yeniden tanımlanmalıdır.' değerlendirmesinde bulundu.

Yeneroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, 1960’lı yıllardan itibaren yurt dışına yoğun işçi göçü yaşandığını belirterek, dönemin şartlarına uygun olarak yapılan 1982 Anayasası'nda yurt dışında yaşayan vatandaşlar konusuna 62. maddede yer verildiğini anımsattı.

Mustafa Yeneroğlu, açıklamasında şu bilgilere yer verdi:

'Bu madde yurt dışındaki vatandaşlarımızı, 'gurbetçi' ve 'misafir işçi' anlayışından hareketle, sadece işçilik sıfatları bağlamında değerlendirmiştir. Ancak günümüz şartları ve diasporada yaşayan vatandaşlarımızın kültür, kimlik, eğitim ve sosyal alanlardaki bugünkü ihtiyaçları ile öncelikleri göz önüne alındığında 62. maddenin yetersiz kaldığı aşikardır. Dolayısıyla, diaspora politikalarındaki değişim ve beklentilerin Anayasa’ya yansıması ve bunun yeni Anayasa’da yer alması zarureti ortadadır.'

Bu ihtiyaç doğrultusunda ilgili anayasal hükmün, 'Devlet, yurt dışındaki Türk toplumunun hak ve menfaatlerini korur, dil ve kültürel kimliğin muhafazası ve anavatanla bağların geliştirilmesi için çalışmalar yapar' şeklinde değiştirilmesi önerisinde bulunan Yeneroğlu, şunları kaydetti:

'Böylelikle yurt dışında yaşayan vatandaşlarımıza yönelik anayasal sorumluluğun kapsamı genişleyecek ve Hükümetimiz tarafından fiiliyatta uygulanan kapsamlı hizmetlerin anayasal temeli oluşturulacaktır. Diasporada yaşayan vatandaşlarımız ve tarihi, kültürel bağlarımız olan topluluklarımızla ilişkilerimiz Anayasamızda yeniden tanımlanmalıdır. '

Türkiye'nin, komşu ülkelerden uzak kıtalara kadar farklı coğrafyalarda yaşayan tarih, dil veya din gibi bağlarının ve topluluklara karşı sorumluluklarının da bulunduğunu, birçok ülke bu tür bağları olan topluluklara yönelik taşıdıkları vizyonlarına anayasalarında yer verdiğini belirten Yeneroğlu, Türkiye Anayasası'nda bu kesimle ilişkilerin geliştirilmesini garanti altına alan bir hükmün bulunmamasının eksiklik olduğunu kaydetti.

Komisyon Başkanı Yeneroğlu, önerdiği, 'Devlet, tarihi ve kültürel bağlara sahip olduğu ülke ve topluluklarla ilişkilerin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapar' ifadesinin, Anayasa'da yer almasıyla bu eksikliğin giderileceğini ve devletin tarihi, kültürel bağların bulunduğu topluluklara yönelik vizyonunu yansıtacağını vurguladı.

Kaynak: AA