TBMM Genel Kurulu Toplandı

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Pervin Buldan başkanlığında toplandı.

Görüşmelere geçmeden önce gündem dışı söz alan AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesinin (KEİPA) 47'nci Genel Kurulu'nun 28 - 30 Haziran 2016 tarihlerinde, Moskova'da düzenlendiğini ve Türkiye adına büyük bir heyetle toplantıya katıldıklarını belirtti.

KEİPA'nın faaliyetleri ve kuruluşuna dair bilgi veren Can, Genel Kurul sırasında Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısının yaşandığını anımsatarak, KEİPA Uluslararası Sekreteryası'nın ortak bildiri yayınlayarak, terör saldırısını kuvvetle kınadığını kaydetti.

HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir de cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin, söz aldı. Pir, Türkiye'nin değişik şehirlerindeki cezaevlerinde yoğun olarak hak ihlalleri yaşandığını öne sürerek, 'Hükümet bu ihlallerden sorumludur.' dedi.

CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm de Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık verilmesine ilişkin söz alarak, Suriye'deki sorunun çözümünün, bölgede kalıcı barışın bir an önce sağlanmasından geçtiğini bildirdi.

Suriyeli mülteciler arasında nitelikli olanlara vatandaşlık verilmesinin insan onuruna aykırı olduğunu, nitelikli ya da niteliksiz ayrımının asla yapılamayacağını savunan Tüm, 'Suriye konusundaki yanlış politikalarınızı, vatandaşlık gibi hassas bir konuyla asla düzeltemezsiniz. Bu insanları iktidar oyunlarının, ucuz işgücünün, mezhep çatışmalarının aleti haline getiremezsiniz.' diye konuştu.

- Meclis Başkanı Kahraman'ın İtalya ziyareti

Gündem dışı konuşmaların ardından, söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın, İtalya'da Yunus Emre Enstitüsü Roma Türk Kültür Merkezi'ni ziyareti esnasında, Atatürk fotoğraflarının yer aldığı sergide Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafının olmamasına tepki gösterdiğini, bu durumun basında yer aldığını aktardı.

Kahraman'ın bugün konuya ilişkin basın açıklaması yaptığını anımsatan Özel, şöyle devam etti:

'Kahraman'ın özrü kabahatinden büyük. Basın bülteni Meclis Başkanı'nın bilinçaltını yansıtan, son günlerin moda çabasıyla bir fiili durumu tescillemeye çalışan bir yaklaşım. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan bahsettiği her yerde, 'Türkiye Cumhuriyeti devlet başkanı' diyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin bir cumhurbaşkanı var, makamının gerektirdiği nezaketi gösteriyor ama kendisi bir başkan değil. Tarafsızlığından ayrılmaması gereken Meclis Başkanı, bir fiili durumun tescili için, resmi basın açıklamasında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Başkanı şeklinde bir yaklaşımda bulunuyor. Bunu CHP olarak şiddetle kınadığımızı belirtiyorum. Kendi partisinin oylarıyla da olsa TBMM Başkanı seçilmiş birisinin, Atatürk resimlerine bakıp 'burada Tayyip Erdoğan resmi niye yok' demesine, daha sonra da 'Türkiye Cumhuriyeti Devlet Başkanı resminin olmamasını kınama, Atatürk resminin olmamasına tepki göstermek demek değildir' diye kendisini savunması da bu Meclis'e haksızlıktır, yaptığı iş hadsizliktir. Bu konuda kendisini haddini bilmeye davet ediyoruz.'

MHP Grubu adına konuşan Erzurum Milletvekili Kamil Aydın da Fransa'nın Türkiye'deki 14 Temmuz kutlamalarının güvenlik gerekçesiyle iptal edildiğini, büyükelçilik binalarının kapatıldığını hatırlatarak, Türkiye'de son dönemlerde yaşanan bombalı terör saldırılarının da yine böyle iptallerin ardından meydana geldiğini kaydetti.

MHP'li Aydın, 'Fransa'nın yaptığı kutlama iptalleri yeni bir patlamanın ön habercisi mi? Allah korusun böyle bir kaygıya gerek var mı? Hükümetten ve istihbarat yetkililerinden bilgi almak istiyoruz.' diye konuştu.

HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da AK Parti iktidarının başkanlık sistemini fiili olarak dayatmaya çalıştığını, Türkiye'de bir başkan varmış gibi davrandığını iddia ederek, yargının da yürütmenin denetimine girdiğini öne sürdü.

AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz ise Özel'in konuşmasını eleştirerek, Özel'in açıklamalarıyla, 'AK Parti'nin rejimle bir problemi olduğu' algısı oluşturmaya çalıştığını savundu.

AK Parti'nin rejimle problemi olmadığını vurgulayan İnceöz, 'Rejimin adı belli, rejimle ilgili değişiklik talebimiz yok. Sistem ise her zaman tartışılabilir.' dedi.

İnceöz, Özel'in, Meclis Başkanı Kahraman'ın kişilik haklarına saldırıda bulunduğunu öne sürdü.

AK Parti'li İnceöz'ün açıklamalarını çarpıttığını iddia eden CHP'li Özel, sataşma gerekçesiyle kürsüden söz istedi.

TBMM Başkanvekili Buldan ise sataşma olmadığını belirterek, Özel'e açıklamada bulunması için yerinden söz verdi.

Özel, 'Bir sistemli saldırı varsa o saldırıyı yapan AKP'dir, Meclis Başkanı'dır, Cumhurbaşkanı'dır. CHP, bu saldırılara karşı sessiz ve kayıtsız kalamaz. Bir Meclis Başkanı düşünün ki Atatürk resmini görüp de 'nerede burada Tayyip Bey'in resmi' dediği ayıbını örtmek için bir de üstüne 'devlet başkanımızın resmi' diyor. Böyle bir şey yok, bunu söylemek haddi, hakkı değil. Ona haddini bildiririz. Buna hakaret diyorsanız, buyursun beyefendi hakaret davası açsın.' ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından HDP'nin, 'Sokağa çıkma yasakları adı altında uygulamalar neticesinde gerçekleştirilen hak ihlalleri, mağduriyetler, yaşanan ölümler ve sivillere yönelik gerçekleştirilen bombalı saldırılarda gerekli önlemlerin alınmadığı' iddiasıyla İçişleri Bakanı Efkan Ala hakkında verdiği gensoru önergesi, TBMM Genel Kurulu'nda okundu.

Kaynak: AA