Tacikistan'da Yasaklı Partinin Propagandasına Hapis Cezası

Yasaklı İslami Diriliş Partisi'nin propagandasını yapan 3 kişi, 7 ila 10 yıl hapis cezalarına çarptırıldı.

Tacikistan'da yasaklı İslami Diriliş Partisi'nin propagandasını yaptığı ve partinin yurt dışındaki toplantısının görüntülerini yaydığı iddia edilen üç kişi, milli, etnik ve dini nifak çıkarmaktan suçlu bulunarak 7 ila 10 yıl hapis cezalarına çarptırıldı.

Özgürlük Radyosu'nun haberine göre, Hatlon bölgesinde nisan ayında gözaltına alınan Zokir Kurbanmamadov 10, İsmon Sanginmadov ve Farruh Nozimov da 7'şer yıl hapis cezalarına çarptırıldı.

Tacikistan Yüksek Mahkemesi, 2 Haziran'da İslami Diriliş Partisi'nin başkan yardımcıları Saidumar Hüseyni ve Mahmadali Hayıt'ı, suç çetesi kurma ve üye olma, devlete darbe girişiminden suçlu bularak, ömür boyu hapis cezasına çarptırmıştı. Aynı davada yargılanan partinin diğer 11 üyesi, 14 ila 28 yıl hapis cezaları almıştı.

Davada yargılanan tek kadın olan partinin avukatı Zarafo Rahmani de iki yıl hapse mahkum edilmişti.

Tacikistan'da İslami Diriliş Partisi'ne baskıların artmasının ardından parti lideri Muhiddin Kabiri geçen sene ülkeyi terk etmişti. General Abduhalim Nazarzade'nin hükümet güçlerine düzenlediği silahlı saldırının ardından 16 Eylül 2015'te parti üyeleri söz konusu saldırı ve darbe girişimiyle bağlantılı oldukları gerekçesiyle gözaltına alınmıştı.

Yüksek Mahkeme tarafından 2015 eylül ayında faaliyetleri yasaklanan İslami Diriliş Partisi, Tacikistan'da 1994'ten bu yana cumhurbaşkanı olan İmamali Rahman yönetimine muhalif tek partiydi.

Kaynak: AA