Küba'da Ekonomi Bakanı Görevinden Alındı

Küba'da Devlet Başkanı Raul Castro'nun, halka kemer sıkma uyarısı yapmasının ardından Ekonomi Bakanı Marino Murillo görevinden alındı.

BBC'de yer alan habere göre, hükümet, bakanlık görevinden alınan Murillo'nun piyasa reformlarından sorumlu birimin başına getirildiğini açıkladı.

Hükümet, devlet kurumlarındaki enerji tüketimini kısıtlarken, Devlet Başkanı Castro, Kübalılara 2016 yılının ikinci yarısında alınacak sıkı önlemlere karşı kendilerini hazırlamalarını söyledi.

Murillo'nun yerine, bakanlar kurulu başkan yardımcısı Ricardo Cabrisas Ruiz'in getirilmesi bekleniyor.

Venezuela, her yıl Küba'nın gönderdiği doktor ve diğer kamu çalışanları karşılığında, ülkeye yüz milyonlarca dolar değerinde petrol gönderiyor.

Venezuela'daki ekonomik kriz her geçen gün daha da artarken, ekonomisi sosyalist komşusuna yakından bağlı olan Küba'nın Cienfuegos kentindeki Küba-Venezuela ortak petrol rafinerisi geçici olarak kapatıldı.

Venezuela'daki gıda sıkıntısı ve yağmalama vakaları sonrası ülke genelinde yaşanan olaylarda geçen aydan bu yana beş kişi hayatını kaybetti.

Castro, haziran ayında, Venezuela'ya yönelik yaptırım çağrısının ardından, ülkesinin Amerikan Devletleri Örgütü'ne (OAS) yeniden katılmayacağını açıklamış, 'En sağlam dayanışmamız Venezuelalı kardeşlerimiz ve Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun meşru hükümetiyledir.' demişti.

Ülkede, Komünist Parti'nin nisan ayında düzenlenen kongresinde onaylanan ve mayıs ayında yayınlanan bildiride küçük, orta ve mikro ölçekli özel işletmelerin, partinin ekonomik ve sosyal alanda hazırlanan ana planında yer aldığı belirtilmişti.

Havana ve Washington yönetimleri arasında ilişkilerin normalleşmesi amacıyla 2014 sonundan bu yana adımlar atılırken, son olarak geçen ay sonunda Küba'da neredeyse 60 yıl aradan sonra bir otelin, ABD şirketi tarafından işletileceği açıklanmıştı.

Kaynak: AA